Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Kajínek je na slobode! Opálený a v tielku, prvé FOTO šťastného vraha

Kajínek kráča na slobodu. Zobraziť galériu (4)
Kajínek kráča na slobodu. (Zdroj: čt24)

PRAHA - Dvojnásobný nájomný vrah Jiří Kajínek bol dnes tesne poobede prepustený z väznice v Jablonci nad Nisou. Bol odsúdený na doživotie, ale prezident Miloš Zeman mu udelil milosť. Kajínek (56) strávil vo väzení 23 rokov. Prezradil, kam povedú jeho prvé kroky a či sa nebojí o svoj život.

Českí novinári čakali už v piatok a sobotu pred bránou väznice v Rýnoviciach, čo je mestská časť severočeského Jablonca nad Nisou, na prepustenie Kajínka. Vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář totiž informoval spravodajský televízie Nova, že mu má do zámku v Lánoch - údajne v ten deň - doručiť dokument, ktorý dostane Kajínka z väzenia. Stalo sa tak dnes. Na Kajínka čakalo veľa novinárov a ľudí. Niektorí mu tlieskali a podávali ruky.

VIDEO Kajínek vychádza z väzenia

Prvé slová na slobode

Jeho prvé slová po prepustení z väznice: "Rád by som vám všetkým poďakoval, že ste na mňa čakali. Chcel by som povedať pár slov a potom sa ma môžete opýtať, keď budete chcieť. Ja som si tento deň mnohokrát predstavoval tak, že pôjdem z väznice Mírov, pôjdem pešo sám a nikto tam nebude. Predstavoval som si, že tým, že budem sám, si to užijem, že v tom bude tá sloboda."

Tesne po pol 2 poobede nakoniec po vlastných odkráčal z väznice. Vyšiel v zelenom tričku a novinárom rozdával úsmevy. Vraj mu vedenie väznice chcelo vybaviť odchod bez prítomnosti verejnosti a novinárov, ale Kajínek to odmietol s tým, že by to od neho nebolo pekné nechať čakať pre novinárov, ktorí na neho čakali od štvrtku. Chce sa rozpozerať, čo sa za tie roky zmenilo vo svete. "Všetky veci, ktoré som mal, som nechal vo väzení a rozdal potrebným väzňom," nechal sa počuť Kajínek.

PRÁVE TERAZ Kajínek je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: čt 24)

Ponuky, čo ďalej

Ako prehlásil, má veľa ponúk, čo robiť po prepustení. Sám si chce premyslieť, čo bude robiť ďalej. Vyšiel iba v tielku, v ruke držal bundu. "Snáď vás to nejako nepohoršuje, že som takto na ľahko," vtipkoval pred verejnosťou. Prítomným neprezradil, kde bude bývať, chce mať tiež súkromie.

Odišiel v dodávke televízie

Pýtali sa ho aj, čo si dá ako prvé pod zub. Kajínek nechcel prezradiť, dodal iba, že sloboda je pre neho niečo nenahraditeľného. "Pre mňa je tá sloboda niečo úplne nenahraditeľného," tvrdí. Z väznice odišiel v dodávke TV Prima.

Vďačný Zemanovi za milosrdenstvo

Prezidentovi Zemanovi je vďačný za to, že ho prepustil. Podľa neho ide o akt milosrdenstva. "On nepovedal, že som nevinný, rozhodol sa pre milosrdenstvo," povedal prítomným novinárom Kajínek.

Jiří Kajínek
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Sedemročná podmienka

Súčasťou milosti je sedemročná podmienka, pri ktorej sa Kajínek nesmie dopustiť trestného činu. Na jej dodržiavanie bude dohliadať Krajský súd v Plzni.

Radšej zomrieť na slobode ako vo väzení

V súvislosti s rpepustením prehovoril aj o tom, či sa nebojí o život. "Ľudia mi hovorievali, či nie som vo väzení viac v bezpečí. Ja ale odpovedal: radšej umriem na slobode, ako v tom väzení. Skutočne nie je dôležité, aby ľudia vedeli, kde bývam," dodal prepustený väzeň.

Sprostý vrah hlavnou hviezdou

Do Kajínka sa poriadne obul šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. "Sprostý vrah včera v Manchestri zničil desiatky životov. Hlavnou mediálnou hviezdou dneška je v ČR sprostý vrah. Auu..," napísal Miroslav Kalousek.

23 rokov za dvojnásobnú vraždu

Jiří Kajínek bol odsúdený 23. júna 1998. Doživotie dostal za to, že v roku 1993 zastrelil v blízkosti väznice Bory v Plzni podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoša, druhý osobný strážca streľbu prežil. Kajínek zrejme bude mať z čoho žiť. Jeho bohatstvo sa odhaduje na milión a pol českých korún. Zarobil na filme a knihách o vlastnej osobe.

Viac o téme: VrahMiloš ZemanJiří Kajínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu