Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Písal o drogových gangoch, už je mŕtvy: FOTO Brutálna poprava novinára priamo pred redakciou

Javiera Valdeza zastrelili na ulici. Zobraziť galériu (2)
Javiera Valdeza zastrelili na ulici. (Zdroj: YouTube)

MEXIKO - Uznávaný novinár píšuci o obchode s drogami Javier Valdez bol dnes zastrelený na severozápade krajiny v oblasti pôsobenia drogových kartelov. Informovali o tom miestne úrady, podľa ktorých bol spolupracovník agentúry AFP a autor kníh o organizovanom zločine zavraždený blízkosti redakcie periodika, ktoré zakladal. Valdez je už piatym novinárom, ktorý v Mexiku zomrel násilnou smrťou v priebehu posledných dvoch mesiacov.

Javier Valdez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernandino Hernandez)

Päťdesiatročný reportér bol jedným z najznámejších novinárov dlhodobo píšucich o organizovanom zločine. V roku 2011 získal medzinárodnú novinársku cenu za boj za nezávislosť médií, ktoré v Mexiku často čelia riziku od drogových gangov.

Videá nie sú vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Zavraždený bol v meste Culiacán, metropole štátu Sinaloa, ktorý je pôsobiskom obávaného rovnomenného kartelu, ktorého niekdajší boss Joaquín Guzmán bol vydaný na súd do Spojených štátov.

Podľa agentúry AP sa Valdezom založené periodikum Riodoce stalo terčom útoku už v roku 2009, kedy do jeho redakcie hodili neznámi útočníci granát len ​​pár dní po publikácii investigatívnej reportáže o obchode s drogami. "Život v Sinaloa je nebezpečný a keď ste novinár, tak o to viac," povedal v jednom z rozhovorov pred niekoľkými rokmi Valdez, ktorý bol tiež dopisovateľom mexického denníka La Jornada.

Viac o téme: VraždaMexikoJavier Valdez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu