Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozhnevaní Česi zaplavili ulice: VIDEO Masové demonštrácie proti Babišovi a Zemanovi

Protesty v Prahe Zobraziť galériu (5)
Protesty v Prahe (Zdroj: FB / DVTV)

PRAHA - Česi vyšli do ulíc! Prahu aj ďalšie mestá včera zaplnili nespokojní ľudia s jediným cieľom - dosiahnuť odvolanie ministra financií Andreja Babiša (ANO) aj prezidenta Miloša Zemana.

Václavské námestie bolo poriadne zaplnené, podľa odhadov sa tam malo zísť približne 20-tisíc ľudí. Okrem odvolania Babiša, ktorý je obviňovaný z vyvolania politickej krízy, demonštrujúci žiadajú, aby ministerské kreslo nezastával nikto z hnutia ANO. 

Protest s názvom „Prečo? Preto!" bol reakciou na minulotýždňový inzerát miliardára Babiša s jeho podobizňou s prelepenými ústami. Tvrdil v ňom, že sa ho koaliční partneri chcú zbaviť. Okrem Prahy sa demonštrácie konali aj v Brne, Olomouci, Plzni, Liberci, Zlíne či Českých Budejoviciach.

DVTV

Živě: Demonstrace na Václavském náměstí na protest proti chování ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Co si o akci myslíte? Sdílejte, komentujte

Medzi protestujúcimi boli ľudia všetkých generácií. „Som tu viac kvôli Zemanovi. Nevyhovuje mi, že nerešpektuje ústavu. U Babiša mi prekáža, že pretláča svoje podnikanie cez politiku," povedal Ján. „Nepáči sa mi súčasná politika a správanie sa prezidenta Zemana," uviedla zas Martina. 

Demonštranti v transparentoch popustili uzdu fantázii, mali na nich napríklad nápisy „Pre Zemana trenky, Pre Babiša tepláky“, „Andrejovi, neklam a odíď“ alebo „Ústava nie je toaletný papier.“ Babiša a Zemana kritizovali aj rečníci, podľa ktorých napríklad svoje funkcie zneužívajú. „Miloš Zeman sa nikdy nemal stať prezidentom, Babišovho hnutie nikdy nemalo byť súčasťou vlády," uviedla herečka Barbora Štěpánová.

Protesty v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / DVTV)

Protesty v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / DVTV)

Proti Zemanovi bola akcia zameraná kvôli jeho správaní pri jednaní so Sobotkom, kde sa obaja politici stretli kvôli demisii vlády, ktorú pôvodne predseda vlády oznámil. K Zemanovi ale demisiu nepriviezol a prišiel s hlavou štátu konzultovať politickú situáciu. Nakoniec Sobotka prezidentovi navrhol odvolanie Babiša z funkcie. Zeman zatiaľ Babiša neodvolal.

V strednej časti námestia vyzývatelia Miloša Zemana v blížiacich sa prezidentských voľbách, textár Michal Horáček i lekár Marek Hilšer, zbierali podpisy na podporu svojich kandidatúr. V Brne na Námestí slobody sa podľa odhadov zišlo asi 2000 občanov.

Babiš reagoval svojsky: „Môžete ma i zabiť, ale nerezignujem. Neodídem z politiky," napísal na Twitteri. „Chcem všetkým občanom poďakovať, pretože si myslím, že ukazujú, že im záleží na budúcnosti Českej republiky, na tom, aby sme zostali demokratickým právnym štátom," vyjadril sa zas premiér Bohuslav Sobotka, ktorý taktiež žiada odstúpenie Babiša.

Protesty v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / DVTV)

Protesty v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / DVTV)

Viac o téme: Andrej BabišMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu