Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ako by dopadla vojna Ruska a USA: Výsledok prekvapí všetkých rusofilov, tvrdá realita!

Donald Trump a Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA – Kto z koho? Kto by vyhral v imaginárnej vojne medzi USA, Ruskom a Čínou a aké silné sú ich armády na zemi, vo vzduchu a na mori?

Portál Business Insider (BI) sa zameral na zaujímavé porovnanie – kto by vyhral vojenský stret medzi Ruskom a USA. Armádnu silu porovnali v štyroch oblastiach: Neviditeľné stíhačky, tanky, ponorky a hladinové plavidlá. Pozrite sa, ako to dopadlo

1. Neviditeľné stíhačky

Amerike patrí jednoznačné prvenstvo v oblasti stíhačiek. Podľa BI disponuje svetová veľmoc číslo jeden 187 stíhačkami F-22 a s novorozvíjajúcim sa strojom F-35, ktorý ich má nahradiť. Čína vyvíja štyri typy neviditeľných stíhačiek. J-31 mala premiéru v roku 2014 a je zatiaľ čínskou najväčšou výzvou Američanom s tým, že k dispozícii majú aj stíhačky J-20. Rusi disponujú jednou neviditeľnou stíhačkou. T-50 by mala nastúpiť do výzbroje niekedy v tomto roku.

F-35
Zobraziť galériu (5)
F-35  (Zdroj: SITA)

Pravdepodobný víťaz: Hrozby stíhačiek Číny a Ruska stále zostávajú v hypotetickej rovine, preto americké stíhačky F-22 sú jasným víťazom.

2. Tanky

Američania disponujú najmodernejším tankom na svete M-1 Abrams, ktorý prvý raz vyrobili v roku 1980, no odvtedy prešiel mnohými vylepšeniami. Rusi už dávnejšie predstavili jeho soka – T-14 Armata, no v oveľa väčšej miere sa spoliehajú na tank typu T-90, ktorý je „úžasný“ podľa BI. Čína už vyvíja tank typu 99, ktorý má 125 milimetrový kanón a dokáže páliť aj rakety. Mal by sa vyrovnať ruským či americkým tankom.

Americký Abrams
Zobraziť galériu (5)
Americký Abrams  (Zdroj: SITA/AP)

Pravdepodobný víťaz: Súboj jedného proti jednému tanku, skončilo by to zrejme remízou. No Amerika má viac top-tankov a lepšiu vycvičenosť posádky s oveľa väčšími skúsenosťami z boja ako ich protivníci.

3. Loďstvo

Suverénne najväčšie vojnové loďstvo na svete majú Spojené štáty americké. Vo vojenskom strete na otvorenom mori by Američania nemali konkurenciu, píše portál. Ich pýchou sú najmä lietadlové lode, dokopy ich je 10. Rusko použilo raketu s názvom Kalibr, ktorá dodala silu aj malým lodiam, ktoré ju dokážu odpaľovať. Tá by mohla v strete s americkými loďami napáchať škody. Čína iba nedávno spustila svoju prvú lietadlovú loď – vlastnej výroby. Dokopy ich má v súčasnosti dve. Rusi majú lietadlovú loď Admirál Kutuzov, ktorá však vyvolala nedávnym pôsobením v sýrskom konflikte skôr posmešky, než reálne obavy konkurentov.

US Carl Vinson
Zobraziť galériu (5)
US Carl Vinson  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Pravdepodobný víťaz: Americké loďstvo nemá konkurenciu, no utrpelo by veľké straty, keby sa postavilo Rusku aj Číne.

4. Ponorky

Američania v súčasnosti disponujú 14 ponorkami s balistickými raketami, ktoré sú schopné odpáliť 280 jadrových hlavíc. Štyri ponorky so schopnosťou páliť 154 rakiet Tomahawk a ďalších 54 útočných nukleárnych ponoriek. Všetky sú dobre vyzbrojené a neviditeľné. Naproti tomu má Rusko iba 60 ponoriek, no tiež veľmi účinné, pripomína BI. Jadrové ponorky sa tým americkým vyrovnajú prinajmenšom v neviditeľnosti. Ich dieselové ponorky patria k najtichším. Arzenál Ruska sa môže zväčšiť o nové 100 megatonové jadrové torpéda. Tzv. „zabijakov miest“. Čína má iba 5 jadrových ponoriek, 53 dieselových ponoriek a 4 nukleárne balistické ponorky. Avšak pracujú na ďalších.

Ako by dopadla vojna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: U. S. Navy)

Pravdepodobný víťaz: Opäť americké ponorky v palebnej sile a v súbojoch „jeden na jedného“ víťazia. Business Insider však upozorňuje, že rozdiely sa stierajú. Ruský a čínsky vývoj urobí svetový oceán pre Američanov oveľa nebezpečnejší.

Viac o téme: RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu