Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Expremiér Tusk vypovedal ako svedok v kauze nepovolenej spolupráce rozviedok Poľska a Ruska

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

VARŠAVA - Viac ako osem hodín strávil dnes predseda Európskej rady Donald Tusk na Obvodnej prokuratúre vo Varšave, kde vypovedal ako svedok v súvislosti s konaním týkajúcim sa údajnej spolupráce medzi poľskou kontrarozviedkou a ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB). Dvaja poľskí generáli, niekdajší šéfovia kontrarozviedky, v ňom čelia obvineniu zo spolupráce s tajnou službou inej krajiny bez povolenia niekdajšieho premiéra a teda z prekročenia právomocí.

Obvinenia generálov označil Donald Tusk za neudržateľné, aj podľa údajov oboch obvinených bola dohoda s ruskou stranou povolená. Príslušná prokuratúra po výsluchu žiadne podrobnosti predbežne neoznámila. Keď niekdajší poľský premiér opustil budovu prokuratúry, vypočul si skandovanie svojho mena, ako aj tradičný popevok Sto lat (Sto rokov).

Kritici vidia v predvolaní Tuska snahu o jeho diskreditáciu súčasnou poľskou vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Samotný Tusk označil svoje dnešné vypočúvanie za súčasť "honby na čarodejnice". Poľská vláda sa ako jediná pri marcovej voľbe predsedu Európskej rady postavila proti znovuzvoleniu Donalda Tuska do tejto funkcie.

Výsluch mal byť pôvodne 15. marca

Pôvodne sa výsluch vo Varšave mal konať už 15. marca, ale Tusk sa ospravedlnil, keďže v ten deň sa zúčastňoval na plenárnom zasadaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Tusk pricestoval dnes do Varšavy vlakom, pričom na železničnej stanici sa zišli jeho prívrženci, vrátane expremiérky Ewy Kopaczovej, i jeho odporcovia. V každom z táborov bolo asi po sto ľudí. Priniesli si so sebou poľské vlajky, ako aj transparenty a plagáty na podporu Tuska i proti nemu. Napätú situáciu monitorovala polícia.

Jeden z Tuskových sympatizantov sa pred novinármi vyjadril, že ho prišiel podporiť, pretože ho "vníma ako skutočného Európana v Poľsku a skutočného Poliaka v Európe". Tábor Tuskových prívržencov poukazoval aj na konanie súčasnej poľskej vlády, ktorá je terčom kritiky Západu za autoritárske tendencie a xenofóbiu. 

"Právny štát je preč, krajinu vedie osoba, ktorú riadi nenávisť," povedala podľa AP 60-ročná ekonómka Iwona Guzová na margo nepriateľstva medzi predsedom vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyňským a Tuskom. "Som tu, aby som ukázala, že chcem, aby Poľsko bolo v Európe, nie na východe," zdôraznila Guzová. Jeden z Tuskových odporcov zasa obvinil súčasného predsedu Európskej rady, že ako predseda poľskej vlády bol zapletený do korupcie. "Spáchal trestný čin a žije nepotrestaný," dodal nemenovaný muž.

Tusk bude vo Varšave vypovedať v rámci vyšetrovania bývalého vedenia poľskej kontrarozviedky za ich údajnú spoluprácu s ruskou FSB, na čo nemali súhlas vedenia krajiny. Ich konanie možno vzhľadom na to kvalifikovať ako trestný čin, za ktorý hrozí trest do troch rokov odňatia slobody. Tusk, ktorý bol v inkriminovanom čase poľským premiérom, je v prípade jediným svedkom.

Prokuratúra nezverejnila detaily údajných kontaktov predstaviteľov tajných služieb Ruska a Poľska, ale podľa poľských médií sa mali týkať dohody, ktorá by poľským vyšetrovateľom umožnila pracovať na ruskom území - konkrétne na mieste neďaleko mesta Smolensk, kde v apríli 2010 havarovalo vládne lietadlo s poľskou politickou a vojenskou elitou, vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczyňského. 

Ako upozornila agentúra AP, aj mnohí radoví Poliaci i pozorovatelia považujú Tuskovo vypočúvanie za súčasť snáh o jeho diskreditáciu zo strany súčasnej poľskej vlády. Samotný Tusk označil svoje dnešné vypočúvanie za súčasť "honby na čarodejnice". AP pripomenula, že poľský minister obrany Antoni Macierewicz podal v marci na Tuska trestné oznámenie v súvislosti s pádom poľského vládneho lietadla z roku 2010. Macierewicz tvrdí, že predseda Európskej rady sa dopustil "diplomatickej zrady". 

Toto obvinenie súvisí s tendrom na opravu prezidentského špeciálu TU-154, ktorý sa zrútil pri ruskom Smolensku. Macierewicz je známy tým, že verí, že išlo o sprisahanie. Poľská vláda sa nedávno snažila zabrániť Tuskovmu znovuzvoleniu do funkcie predsedu Európskej rady tým, že postavila proti nemu protikandidáta a upozorňovala na údajné Tuskove prechmaty v politike. Zvyšných 27 členských štátov EÚ však Tuskovu kandidatúru podporilo.

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu