Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protesty v Maďarsku pokračujú: Demonštranti skandovali protivládne heslá pred sídlom Fideszu

Demonštranti skandovali protivládne heslá pred sídlom Fideszu.
Demonštranti skandovali protivládne heslá pred sídlom Fideszu. (Zdroj: SITA/Janos Marjai/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Tisíce protestujúcich na budapeštianskom Námestí hrdinov vytvorili po dnešnej demonštrácii obrovské srdce, do ktorého umiestnili nápis "Civil" (občiansky). Okrem novely vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje fungovanie Stredoeurópskej univerzity (CEU), protestovali aj proti vládou pripravovanej legislatívnej úprave namierenej proti civilnému sektoru.

Oficiálne zhromaždenie, na ktorom sa podľa komerčnej televízie ATV zúčastnilo okolo 8000 ľudí, sa skončilo o 19.00 h. Zhruba 3000 protestujúcich sa potom vydalo smerom k susednej ulici Lendvay, kde sídli vládna strana Fidesz. Dav skandoval heslá ako "Policajný štát!", "Špinavý Fidesz!", "Vlastizradcovia!", "Vo dne v noci klamete!" či "Orbán zmizni!" a na policajtov uzatvárajúcich vstup do ulice hádzali papierové lietadielka.

Polícia o 19.35 h oznámila protestujúcim, ktorí sa tlačili na policajný kordón, že konajú protiprávne a vyzvala ich aby ustúpili. Dav však odmietol cúvnuť a mnohí si sadli na zem pred policajtov. Okolie sídla Fideszu stráži množstvo policajtov a ďalšie jednotky sú pripravené na nasadenie v okolitých uliciach. Časť protestujúcich má v pláne až do rána blokovať dopravu na rušnej križovatke Oktogon.

Skupiny protestujúcich sa spojili pred parlamentom

Niekoľko väčších skupín z podvečernej demonštrácie na budapeštianskom Námestí hrdinov, ktoré sa vydali po ukončení oficiálneho programu rôznymi smermi, sa okolo 22.00 h spojilo na Kossuthovom námestí pred parlamentom. Budovu zákonodarného zboru obkolesila polícia kordónom.

Tisíce protestujúcich skandovali protivládne heslá a dožadovali sa vyvesenia vlajky Európskej únie na parlament. Policajtom hádzali demonštranti biele tulipány z okolitých parkov. Viacerí účastníci protestu si zakryli tvár šatkami. Niektorí z davu navrhli, aby sa presunuli pred dom premiéra Viktora Orbána na budínsku ulicu Cinege.

Viac o téme: ProtestMaďarskoFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu