Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dráma v Petrohrade stále pokračuje: Kvôli anonymu zatvorili tri stanice metra

Útok v petrohradskom metre si vyžiadal 14 obetí.
Útok v petrohradskom metre si vyžiadal 14 obetí. (Zdroj: SITA/AP/Evgenii Kurskov)

PETROHRAD - Petrohradskú stanicu metra Senné námestie a prechody na ďalšie dve stanice, Sadovaja a Spasskaja, dnes zatvorili. Dôvodom bolo "anonymné oznámenie", informovala agentúra TASS.

Práve medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút došlo v pondelok k bombovému útoku v súprave metra. Vyžiadal si 14 mŕtvych, hospitalizovaných je 49 ľudí. Podozrivým zo spáchania samovražedného bombového útoku je 22-ročný Akbaržon Džalilov, etnický Uzbek, ktorý sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a od svojich 16 rokov žil v Rusku a mal ruské občianstvo.

Ako dnes uviedol TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia bezpečnosti, Džalilov nemal predtým problém so zákonom, úrady ho z ničoho nepodozrievali a v operatívnych zväzkoch nebol vedený ako extrémista. V utorok úrady zatvorili desať staníc metra. Všetky stanice sa nachádzali na modrej linke metra medzi zastávkami Moskovská a Petrohradská. Polícia ešte predtým zatvorila stanicu metra Senné námestie a kontrolovala jej priestory - dostala totiž informáciu, že na stanici je nastražená nálož.

Prehľadali byt páchateľa útoku  

Ruskí vyšetrovatelia vypátrali miesto, kde býval predpokladaný vykonávateľ pondelkového útoku v petrohradskom metre, a urobili tam prehliadku. Podľa agentúry TASS o tom dnes informoval predseda Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SKRF) Alexandr Bastrykin. Agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že počas prehliadky bytu sa nenašli nijaké podozrivé predmety ani výbušniny. Vyšetrovatelia sa na základe toho domnievajú, že páchateľ útoku mal zrejme komplicov, ktorí mu dodali po domácky vyrobené výbušné zariadenie.

Bastrykin súčasne nariadil preveriť možné spojenie predpokladaného páchateľa útoku 22-ročného Akbaržona Džalilova s džihádistickou organizáciou Daeš, ktorá je v Rusku zakázaná. Vyšetrovatelia skúmajú aj záznam bezpečnostných kamier spred domu, v ktorom Džalilov býval. Záznam ho zachytáva pri odchode z domu s ruksakom a ďalšou batožinou.

Výbuch nálože, z ktorej nastraženia vo vozni metra je podozrivý práve Džalilov, spôsobil smrť 14 ľuďom. Desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia. K výbuchu došlo v čase, keď sa súprava metra nachádzala medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Ďalšia nálož bola nastražená na stanici Námestie povstania. Polícii sa ju podarilo nájsť a zneškodniť pol hodiny pred výbuchom. Na batožine, v ktorej bola výbušnina uložená, sa našla Džalilovova DNA, uviedla agentúra AP.

Do Petrohradu dnes pricestovali rodičia podozrivého z útoku v metre

Rodičia predpokladaného páchateľa útoku v petrohradskom metre dnes pricestovali z Kirgizska do Petrohradu, informovala televízia Rossija-24. Podľa spravodajcu televízie matka predpokladaného samovražedného atentátnika, 22-ročného Akbaržona Džalilova, pred novinármi uviedla, že neverí, že tento útok, ktorý si vyžiadal 14 obetí na životoch a desiatky zranených, spáchal jej syn. Agentúra Interfax napísala, že Džalilovovi rodičia by mali identifikovať telo predpokladaného atentátnika a podrobia sa výsluchu. V utorok ich vypočúvala aj polícia v kirgizskom meste Oš.

Agentúra TASS dnes s odvolaním sa na kirgizský Štátny výbor pre národnú bezpečnosť informovala, že etnický Uzbek Džalilov sa z Kirgizska do Ruska odsťahoval v 16 rokoch. Zdroje v ruských bezpečnostných zložkách pre TASS uviedli, že Džalilov nebol objektom ich záujmu. Jeho meno nie je v žiadnych databázach s menami osôb podozrivých z extrémizmu. V Rusku nebol vyšetrovaný ani stíhaný.

Strýko podozrivého dnes pre kirgizský spravodajský portál 24.kg vyhlásil, že jeho synovec nebol extrémistom, aj keď do mešity chodieval pravidelne. Kirgizské médiá napísali, že takmer hneď po teroristickom útoku v Petrohrade rodina Džalilovovcov, žijúca v meste Oš, "niekam zmizla", a to vrátane mladšieho brata podozrivého.

Vyšetrovatelia hľadajú komplicov

Ruskí vyšetrovatelia pátrajú po možných komplicoch 22-ročného samovražedného útočníka, ktorý sa v pondelok odpálil v petrohradskom metre. Útočník, identifikovaný vyšetrovateľmi ako Akbaržon Džalilov, bol etnický Uzbek, ktorý sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a od svojich 16 rokov žil v Rusku. Počas svojho pobytu v Petrohrade pracoval v autoservise a suši bare. Z údajov získaných zo sociálnych sietí vyplýva, že sa zaujímal o radikálny islam a bojové umenie, avšak jeho priatelia ho popisujú ako pokojného a priateľského človeka. Podľa jeho strýka bol Džalilov moslimom navštevujúcim mešitu, ale nie islamským fanatikom.

Jeho rodina žila v kirgizskom meste Oš na juhu krajiny, kde si v roku 2010 boje medzi etnickými Kirgizmi a uzbeckou menšinou vyžiadali najmenej 470 mŕtvych a tisícky zranených. Džalilov sa zradikalizoval v posledných rokoch.

Výbuch v petrohradskom metre si vyžiadal najmenej 14 obetí na životoch a zhruba 50 zranených, z ktorých mnoho zostáva v komatóznom stave. Úrady v Petrohrade vyhlásili po útoku trojdňový smútok. Pri vstupe do stanice Sennaja ploščaď ľudia na počesť obetí kládli kvety a zapaľovali sviečky. Miesto navštívil aj ruský prezident Vladimir Putin.

Vyšetrovatelia ocenili reakciu vodiča zasiahnutej súpravy metra, ktorý po explózii doviedol súpravu do ďalšej stanice Technologičeskij institut, čo pomohlo zachrániť niekoľko životov, keďže sa k raneným mohli dostať záchranári včas. Vodič súpravy Alexander Kaverin bude spolu s ďalšími zamestnancami metra za svoje počínanie odmenený.

Viac o téme: MetroBombaútok Petrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu