Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dohoda medzi Trumpom a Ruskom počas prezidentských volieb? Biely dom sa vyjadril k dôkazom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Hovorca Bieleho domu Sean Spicer dnes vyhlásil, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že tím prezidenta USA Donalda Trumpa mal tajnú dohodu s Rusmi o spolupráci a zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Trump dnes už skôr zverejnil na Twitteri odkaz v podobnom duchu.

"Vyšetrovať to a mať dôkazy sú dve rozdielne veci," povedal Spicer po tom, čo riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey dnes zákonodarcom v Kongrese potvrdil, že FBI vyšetruje prípadné kontakty členov Trumpovej kampane a Ruska. Spicer tiež vyhlásil, že Trump sa neospravedlní bývalému prezidentovi Barackovi Obamovi za obvinenia, že nariadil odpočúvanie newyorskej budovy Trump Tower.

Spicer o dnešnej výpovedi Comeyho pred výborom Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby poznamenal, že je to len prvé z mnohých vypočúvaní v Kongrese. Spicer takisto poukázal na vyhlásenia Comeyho, že v rámci údajných snáh Ruska o ovplyvnenie amerických prezidentských volieb neboli zmanipulované žiadne hlasy voličov. Šéf FBI Comey dnes pred výborom snemovne potvrdil, že úrad skutočne vyšetruje prípadné kontakty a prípadnú spoluprácu Ruska s Trumpovými spolupracovníkmi a že ide o širšie vyšetrovanie ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA.

Toto mimoriadne odhalenie a prvé verejné potvrdenie vyšetrovania, ktoré sa začalo už vlani v lete, vyslovil Comey v úvode svojej výpovede pred výborom. Comey pripustil, že FBI zvyčajne nediskutuje o prebiehajúcom vyšetrovaní, ale dostal povolenie tak urobiť, lebo v tomto prípade ide o výnimočne vážny verejný záujem.

"Práca na tom je veľmi zložitá, preto vám rozhodne nemôžem oznámiť, kedy vyšetrovanie uzavrieme," dodal Comey pred výborom. Demokrati vo výbore žiadali podrobnosti o stave vyšetrovania FBI, pričom republikáni opakovane upozorňovali, že by mohli byť v médiách nevhodne zverejnené niektoré tajné informácie a zistenia z vyšetrovania.

Trump privítal v Bielom dome irackého premiéra

Americký prezident Donald Trump privítal dnes v Bielom dome irackého premiéra Hajdara Abádího, s ktorým sa stretol po prvý raz od svojho nástupu do funkcie. Ešte pred začatím rokovania pózovali spoločne fotografom pred Bielym domom a v Oválnej pracovni. Abádí pricestoval do Washingtonu v čase, keď bude Trump hostiť stretnutie predstaviteľov 68 krajín, ktoré spája boj s extrémistickým Daeš. Trump v predvolebnej kampani sľuboval výrazne posilniť boj proti Daeš a zlikvidovať "radikálny islamský terorizmus".

Rozsah Trumpovho záväzku pomôcť vojnou zničenému Iraku je však nejasný vzhľadom na navrhované výrazné škrty v rozpočtoch amerického ministerstva zahraničných vecí a Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID). Iracké ministerstvo pre vyhnancov a migráciu pred Abádího odletom oznámilo, že zo západného Mósulu ušlo od 19. februára, keď sa začala ofenzíva na západnú časť mesta, asi 181.000 ľudí. Od začiatku bojov o druhé najväčšie iracké mesto vlani v októbri ušlo zo svojich domovov v celom meste spolu 335.000 ľudí, ale približne 81.000 z nich sa už podľa ministerstva do oslobodenej východnej časti vrátilo.

V uplynulých dňoch zvádzali iracké sily podporované USA silné boje s militantmi pri svojom postupe smerom k historickému centru Mósulu. Postupujú pomaly, pretože centrum mesta je husto obývané a sú tam veľmi úzke ulice.

Brigádny generál federálnych policajných síl Sallam Hajdar dnes povedal, že postup smerom k významnému symbolu IS - mešite an-Núrí - marí zlé počasie, ktoré obmedzilo letecké operácie. Vodca Islamského štátu abú Bakr Baghdádí sa objavil na verejnosti jediný raz, v júli 2014 práve v tejto mešite, aby tam vyhlásil samozvaný islamský kalifát.

Viac o téme: RuskoUSADonald TrumpSean Spicer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu