Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Belgický vicepremiér smutne konštatoval: Ľudia si musia zvyknúť na teroristickú hrozbu

Didier Reynders
Didier Reynders (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Ľudia si budú musieť zvyknúť na bezpečnostné opatrenia a teroristickú hrozbu, vyhlásil dnes belgický vicepremiér a minister zahraničných vecí Didier Reynders. Občanom odkázal, že opatrenia budú prispôsobené každodennému životu, ktorý sa však po útokoch nenávratne zmenil. Obáva sa útokov spiacich teroristických buniek.

Reynders v rozhovore pre belgickú televíziu a rozhlas RTBF vyjadril súcit a pochopenie Belgičanom, ktorí majú v živej pamäti vlaňajšie teroristické útoky v Bruseli. V stredu uplynie presne rok od samovražedných atentátov na letisku a stanici metra, ktoré si vyžiadali 32 obetí.

"Bezpečnostné opatrenia a zmenený prístup k spoločenskému životu nám umožňujú reagovať rýchlo a využívať dôkladnú prevenciu, ale s týmito opatreniami nemôžeme žiť natrvalo. Je potrebné ich prispôsobiť, nájsť rovnováhu medzi bezpečnosťou a osobnou slobodou. Musíme sa naučiť žiť s bezpečnostnými opatreniami a hrozbou terorizmu," vysvetlil belgický minister.

V Belgicku od vlaňajších útokov stále platí druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia z štvordielnej škály. Reynders potvrdil, že pri aktuálnom stupni ohrozenia budú naďalej platiť tvrdé bezpečnostné opatrenia, ale nie je dôvod ich sprísňovať. "Bezpečnostné opatrenia musíme integrovať do nášho každodenného života. Už nikdy nebudeme žiť tak ako predtým," skonštatoval minister vo vysielaní RTBF. 

Riziko, že v Belgicku opäť zaútočia islamskí radikáli, nepovažuje za zažehnané, a upozornil, že situácia sa zmenila. "Do Sýrie a Iraku odchádza menej zahraničných bojovníkov, čo ale znamená, že zostávajú tu a môžu aj bez cesty do Sýrie rovno prejsť k činom. Obavy tajných služieb sú preto dvojnásobné – jednak navrátilci zo Sýrie, ale aj možné spiace teroristické bunky, ktoré by u nás mohli začať konať," objasnil Reynders aktuálny stav.

Na druhej strane poukázal na množstvo zmarených teroristických útokov počas uplynulého roka. Za to, že sa predišlo útokom, možno podľa neho ďakovať lepšej spolupráci tajných služieb a výmene informácií. V Belgickej metropole už viac ako rok hliadkujú vojaci strážiaci kľúčové inštitúcie, dopravné uzly a citlivé miesta, čo stojí milióny eur.

V meste sa pohybuje viac policajtov a pri spoločenských podujatiach platia prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia napríklad preventívne blokuje vjazdy na verejné podujatia, aby na nich nedošlo k podobným útokom vozidlom ako vlani na promenáde v Nice alebo na berlínskych vianočných trhoch.

Viac o téme: BelgickoDidier Reynders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu