Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Frau Hitler, nacistická uniforma a hákové kríže: Turci urobili z Merkelovej nacistického diktátora

Angela Merkelová ako Adolf Hitler Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová ako Adolf Hitler (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Medzi Tureckom a Európou to vrie. Tento raz zašli noviny priďaleko. Provládne noviny na titulnej stránke zobrazili nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú ako nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Turecký prezident otvorene hovorí o vojne kríža s polmesiacom.

Turecké provládne noviny Güneş dnes zverejnili na titulnej strane fotomontáž spodobňujúcu nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú ako Adolfa Hitlera. Ide o jeden z prejavov pokračujúcej krízy medzi Tureckom a Európskou úniou po nedávnych kontroverziách okolo snahy tureckých vládnych činiteľov agitovať v Nemecku za podporu inštitucionálnej reformy posilňujúcej autoritárskeho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.



Fotomontáž, zaberá tri štvrtiny dnešnej titulnej strany denníka. Sprevádza ju nadpis "Frau (pani) Hitler" a tiež hákový kríž. Obrázok navyše krížia nápis "Škaredá teta". Noviny majú na Facebooku vyše 350 tisíc lajkov a v preklade Gunes znamená slnko. V roku 2013 sa ich predávalo okolo 90 tisíc kusov.

Erdogan obvinil Nemecko a Holandsko z "nacistických praktík" po tom, čo v oboch krajinách boli zakázané mítingy na podporu chystanej zmeny tureckého základného zákona. Po ňom tieto obvinenia opakovali niektorí členovia tureckej vlády, vrátane ministra zahraničia Mevlut Çavuşoglua.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA)

"Prijatím teroristických organizácií (...) Nemecko zdvíha celú Európu proti Turecku," hlása tiež podtitulok, ktorým noviny pripomínajú obvinenia vznesené voči Berlínu tureckou vládou z toho, že hostí kurdských separatistov a osoby údajne zapojené do nevydareného pokusu o prevrat z minulého roka 15. júla v Turecku. Iba vo štvrtok pritom vyhlásil turecký prezident, že začína "vojna medzi krížom a polmesiacom".

Na svojom webe Gunes zverejnil inú fotomontáž, ktorá ukazuje hajlujúcu Merkelovú s nakreslenými povestnými hitlerovskými fúzikmi. Obrázok sprevádza nadpis "Od Hitlera sa nijako nelíši". Iba dva dni predtým zverejnil nemecký denník Bild kritické slová na adresu Erdogana. "Bild hovorí Erdoganovi pravdu do očí - nie si demokrat, škodíš svojej krajine."

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováTureckoAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu