Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Verejnosť si želá znovuzvolenie Ádera: Budem vždy presadzovať záujmy Maďarov

János Áder a Andrej Kiska
János Áder a Andrej Kiska (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Väčšina obyvateľov Maďarska si myslí, že pre ich krajinu by bolo najlepšie, keby sa prezidentom na ďalšie päťročné obdobie stal János Áder. Podľa výsledkov prieskumu inštitútu Nézöpont, ktorého výsledky zverejnili dnes, v deň volieb hlavy štátu v parlamente, si Áderovo znovuzvolenie želá 54 percent opýtaných.

V prípade kandidáta ľavice a bývalého ombudsmana Lászlóa Majtényiho si len 14 percent respondentov myslí, že by bol dobrým prezidentom. Tento pomer je nižší než pomer opozičných ľavicových strán v parlamente. Na túto otázku nechcelo, prípadne nevedelo odpovedať 32 percent Maďarov.

Blok maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP podporuje opätovnú kandidatúru prezidenta Jánosa Ádera, ktorý bol predtým predsedom parlamentu i poslancom Fideszu v Európskom parlamente. Piatym prezidentom Maďarska sa stal po tom, čo ho 2. mája 2012 zvolilo 262 z 302 poslancov. Súčasnej hlave štátu vyprší päťročný mandát v máji 2017.

Maďarské opozičné strany - s výnimkou ultrapravicového Jobbiku - a organizácie občianskej spoločnosti avizovali, že podporia kandidatúru bývalého ombudsmana a ústavného právnika Lászlóa Majtényiho.

Áder poďakoval občanom

Presadzovanie záujmov Maďarov, ako to sľúbil aj pred piatimi rokmi pri nástupe do prvého prezidentského cyklu, zdôrazňoval dnes kandidát bloku maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP János Áder.  V prejave pred voľbami hlavy štátu v parlamente Áder povedal, že by chcel pokračovať v programe, ktorý začal realizovať v prvom cykle.

Poďakoval každému občanovi Maďarska za podporu, ktorú dostal vo svojich aktivitách týkajúcich sa ochrany klímy. Z činnosti v predchádzajúcom cykle na poste prezidenta Áder vyzdvihol dosiahnutie zmierenia so Srbskom, ktorého výsledkom je, že Srbsko zrušilo uznesenie z roku 1945 o kolektívnej vine Maďarov.

Po prejavoch kandidátov sa začala tajná voľba prezidenta. Volieb sa nezúčastní opozičná strana Jobbik. V prípade, že v prvom kole volieb nezíska ani jeden z dvoch kandidátov dvojtretinovú väčšinu, bude nasledovať druhé kolo, v ktorom bude stačiť väčšina odovzdaných hlasov nezávisle na ich počte.

Viac o téme: János Áder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu