Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Univerzita posiata sexútokmi: VIDEO, ktoré nechcela zverejniť, študenti sa búria

(Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Areál školy a jej jednotlivé budovy by mali byť priestormi, kde sa cítia študenti bezpečne, no nie vždy to platí. Na verejnosť sa dostali šokujúce zábery nehanebného sexuálneho útoku na Univerzite v Sydney, ktoré polícia poskytla televízii napriek počiatočným pokusom vedenia univerzity tomu zabrániť. Ako sa ukázalo, vôbec nešlo o ojedinelý prípad.

Horor na výlete s Austrálčanom: Z lásky sa pre cestovateľku (22) stali dva mesiace pekla

Záznam z bezpečnostnej kamery zachytáva muža, ktorý kráča za bieleho dňa s mladou ženu cez univerzitné parkovisko. Zrazu jej však rukou prikryje ústa a odtiahne ju medzi dve zaparkované autá, kde sa ju pokúsi sexuálne napadnúť. Podľa policajnej správy obeť "kričala z plných pľúc" a použila voľnú pravú ruku na vymanenie sa útočníkovi, čo sa jej aj podarilo. Zábery ukazujú, ako páchateľ uteká zo scény, zatiaľ čo dievčina beží po pomoc.

Polícia, ktorá dorazila na miesto činu, násilníka nedokázala identifikovať aj keď podľa poznámok, ktoré získal televízny kanál Channel 7 New, záznam poskytuje výborný záber na jeho tvár, takže by ho mohla verejnosť spoznať. Keď však televízia požiadala o prístup k záberom, univerzita mala zrazu problém s ich uvoľnením. "Toto muža stále nechytili. Predstavuje priame nebezpečenstvo pre verejnosť. Dalo by sa predpokladať, že univerzita bude robiť všetko, čo je v jej silách, aby pomohla zadržať ho," vyjadrila sa televízna editorka Alison Sandyová pre portál news.com.au. Channel 7 News nakoniec získal zábery na základe zákona o prístupe k informáciám.

Televízia navyše zistila, že v posledných piatich rokoch bolo nahlásených univerzite 58 prípadov sexuálneho napadnutia či obťažovania. Policajné záznamy ukazujú, že v rovnakom časovom období bolo nahlásených polícií 13 sexuálnych napadnutí. Tieto správy obsahujú obvinenia zo sexuálneho napadnutia v knižnici, v priestoroch plavárne, na parkovisku a v ďalších univerzitných budovách.

Študenti hovoria, že už toho majú dosť a rozhodli sa konať. Minulý týždeň prebehli akcie, ktoré mali upozorniť univerzitnú verejnosť na problémy so sexuálnych útokmi. Ich súčasťou boli panelové diskusie o sexuálnom násilí, kurzy sebaobrany pre ženy či premietanie dokumentárneho filmu. Taktiež založili nové združenie na podporu tých, ktorí si násilím prešli.

V roku 2016 prieskum medzi 1926 študentmi zistil, že 24,7% respondentov uviedlo, že zažili nejakú formu neprijateľného správania, nechceného sexuálneho obťažovania alebo napadnutia v čase, keď boli zapísaní na univerzite. Vyplýva z toho, že na akademickej pôde existuje veľký počet takých, ktorí útok formálne nikdy nenahlásili.

Univezita v Sydney ale stále vznáša námietky proti uvoľneniu záberov a domnieva sa, že prevažujú dôvody verejného záujmu proti zverejneniu dokumentov, pretože niektoré informácie majú dôverný charakter a obsahujú osobné údaje citlivej povahy. Polícia však tieto údaje, vrátane mien, pred odovzdaním televízii zrevidovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu