Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Možná zmena v kandidatúre francúzskych konzervatívcov: Juppé je pripravený nahradiť Fillona

Alain Juppé a Francois Fillon
Alain Juppé a Francois Fillon (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky premiér a exminister zahraničných vecí Alain Juppé je podľa ľudí zo svojho okolia pripravený nahradiť Francoisa Fillona a stať sa kandidátom konzervatívcov v blížiacich sa prezidentských voľbách vo Francúzsku.

Ako dnes napísal denník Le Parisien, Juppé svoj súhlas s kandidatúrou podmienil splnením svojich dvoch požiadaviek: so svojím odstúpením musí súhlasiť samotný Fillon a Juppé musí mať zaručenú jednomyseľnú podporu strany Republikáni (LR).

Podľa ľudí zo Juppého okolia by sa potenciálny kandidát mohol vysloviť "do nedele". Iné zdroje však hovoria, že "všetko sa rozhodne v najbližších dňoch". Republikáni totiž na nedeľu na námestie Trocadéro zvolali veľký míting na Fillonovu podporu. 

"Ak sa (zhromaždenie) skončí fiaskom, krvácanie v strane sa vystupňuje," uviedol zdroj, ktorý súčasne vyslovil obavy, že v takom prípade bude možno neskoro na zber podpisov na podporu Juppého kandidatúry. Podľa volebného zákona totiž každý kandidát musí predložiť komisii Ústavnej rady zriadenej pre prezidentské voľby podpisy najmenej 500 poslancov, ktorí ho podporujú.

Fillon bol ešte donedávna považovaný za jasného favorita a víťaza nadchádzajúcich prezidentských volieb vo Francúzsku. Jeho popularita však začala prudko klesať po tom, ako tlač odhalila, že zrejme fiktívne zamestnával svoju manželku Penelope ako svoju poslaneckú asistentku. Zamestnávanie rodinných príslušníkov poslancami parlamentu je vo Francúzsku podľa zákona možné, nesmie však ísť o fiktívnu prácu. Fillon všetky podozrenia z korupcie odmieta. 

Túto stredu Fillon oznámil, že pokračuje vo svojej predvolebnej kampani a nestiahne svoju kandidatúru napriek tomu, že mu hrozí obvinenie z korupcie. Toto svoje vyhlásenie urobil v súvislosti s predvolaním na výsluch na 15. marca, ktoré by mohlo vyústiť do vznesenia obvinenia. Na výsluch je predvolaná aj jeho manželka. Vo štvrtok polícia urobila prehliadku v ich parížskom byte. Od vypuknutia aféry Penelopegate Fillon čelí tlaku voličov i spolustraníkov, aby sa vzdal kandidatúry.

Jeho tím už opustil poradca kampane pre európske záležitosti a zahraničnú politiku Bruno Le Maire i ďalší blízki spolupracovníci - najnovšie dnes aj hovorca jeho predvolebného štábu Thierry Solere. Podporu pre Fillona stiahli aj centristi z Únie demokratov a nezávislých (UDI), ktorí v primárkach konzervatívcov podporovali Juppého.

Konzervatívna strana Republikáni po prepuknutí aféry stále tvrdila, že nemá žiadny "plán B" pre prípad, že by sa Fillon kandidatúry vzdal. Juppé, ktorého Fillon porazil v straníckych primárkach, v súvislosti s tým opakovane vyhlasoval, že nemieni byť Fillonovým náhradníkom.

Podľa prieskumov by vyhral

Francúzsky expremiér Alain Juppé by v prípade svojej kandidatúry v prezidentských voľbách mal veľkú šancu vyhrať ich prvé kolo 23. apríla. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Odoxa, ktorý sa uskutočnil na objednávku televízie France 2.

Podľa francúzskej tlače Juppé momentálne zvažuje zmenu svojho doterajšieho odmietavého stanoviska a pripúšťa, že by mohol kandidovať. Podmienkou je, že Francois Fillon, ktorý ho porazil v straníckych primárkach, sa vzdá kandidatúry a že strana Republikáni (LR) Juppého jednomyseľne podporí.

Ak by došlo k tejto zámene, Juppé by v prvom kole prezidentských volieb získal 26,5 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončil centrista Emmanuel Macron s 25 percentami. Kandidátku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú, ktorá má tiež problémy s francúzskou justíciou, by volilo 24 percent opýtaných.

Ak by Fillon nezmenil svoj názor a kandidoval, prvé kolo volieb by vyhral Macron s 27 percentami a druhá by skončila Le Penová (25,5 percenta). Fillon by skončil na treťom mieste s podporou 19 percent voličov.

Viac o téme: Francois FillonAlain Juppé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu