Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z mosta v Moskve odstránili improvizovaný pomník zavraždenému Nemcovovi

Improvizovaný pomník Borisovi Nemcovovi odstránili. Zobraziť galériu (2)
Improvizovaný pomník Borisovi Nemcovovi odstránili. (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Zamestnanci technických služieb ruskej metropoly dnes skoro ráno odstránili kvety a fotografie z miesta, kde bol pred dvoma rokmi zavraždený opozičný politik Boris Nemcov.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy súčasne informovala, že polícia na Veľkom moskovskom moste v noci nadnes a ráno zadržala niekoľko aktivistov. Po vypočúvaní na policajnej stanici ich prepustili, dodal pre Echo Moskvy občiansky aktivista Michail Kircer.

Kircer uviedol, že improvizovaný pamätník na Nemcovovu pamiatku bol na moste v minulosti odstránený na príkaz úradov už najmenej 50-krát. Pamätník však vždy obnovia a starajú sa oň dobrovoľníci, napísala agentúra Interfax.

Agentúra AP spresnila, že na miesto činu, ktoré sa nachádza neďaleko hradieb Kremľa, v nedeľu i dnes ráno stále prichádzali Nemcovovi podporovatelia, aby si kyticami kvetov či zapálením sviečok uctili jeho pamiatku. V nedeľu sa vo viacerých ruských mestách konali pochody a zhromaždenia na Nemcovovu počesť. Ich účastníci žiadali postaviť pred súd nielen Nemcovových vrahov, ale aj organizátorov a objednávateľov vraždy. Dovolávali sa tiež politických reforiem a prepustenia politických väzňov v Rusku.

Improvizovaný pomník Borisovi Nemcovovi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Zhromaždenia i pochody mali pokojný priebeh. Polícia vyšetruje len jeden incident, keď aktivista Sergej Teťujev počas pochodu Moskvou chrstol opozičnému politikovi Michailovi Kasianovovi do tváre briliantovú zeleň, ktorá sa v Rusku - pod názvom zelionka - používa v medicíne ako povrchové antiseptikum.

Podľa rozhlasu Echo Moskvy sa národnooslobodzovacie hnutie, ku ktorému sa Teťujev hlási, od páchateľa dištancovalo. V hnutí ho považujú za provokatéra, ktorý by sa mal za svoje konanie zodpovedať a prijať trest, uviedol jeho nemenovaný predstaviteľ.

Nemcova, ktorý bol jedným zo zakladateľov opozičného hnutia Solidarita, zastrelili 27. februára 2015 na Veľkom moskovskom moste. Stalo sa tak krátko pred demonštráciou proti súčasnej ruskej vláde a proti vojne na Ukrajine, ktorá sa mala konať 1. marca.

V súvislosti s vraždou bolo obžalovaných päť osôb: predpokladaný najatý vrah Zaur Dadajev, ako aj bratia Anzor a Šadid Gubaševovci, Temirlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev. Podľa vyšetrovateľov tieto osoby koncom septembra 2014 súhlasili, že Nemcova zastrelia. Dostať za to mali "nie menej ako 15 miliónov rubľov", pripomenula agentúra Interfax. Objednávateľom vraždy bol údajne Ruslan Muchudinov - bývalý dôstojník čečenského bezpečnostného práporu Sever - a iné vyšetrovateľmi nezistené osoby. Muchodinov sa údajne skrýva v zahraničí.

Nemcov bol v rokoch 1997-98 ruským vicepremiérom. Po odchode z parlamentu v roku 2003 pomáhal organizovať pouličné protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účasť na týchto akciách bol niekoľkokrát zatknutý a väznený. Nemcov kritizoval Kremeľ za zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v Rusku, korupciu i zasahovanie Ruska do vývoja na Ukrajine.

Viac o téme: Boris Nemcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu