Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dôležité varovanie pre vojakov NATO: Rusko môže použiť celý arzenál prostriedkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TALINN - Vojakov Severoatlantickej aliancie, rozmiestnených v Pobaltí pred prípadnou inváziou Ruska, varoval šéf estónskej rozviedky, aby si dávali pozor, pretože Rusko môže proti nim nasadiť "celý arzenál prostriedkov".

Ten siaha od vyprovokovaných bitiek v krčmách cez "tradičné sexuálne pasce" až po hackerské útoky a počítačovú špionáž, a to všetko preto, aby sa skompromitovalo posilnenie východného krídla NATO. Varovanie veliteľa estónskej rozviedky Mikka Marrana "pred trikmi súperovho tímu", zverejnené v britskom denníku The Times pred odchodom 800 mladých britských vojakov do Estónska, zaujali aj ruské a pobaltské médiá.

Na serveri Delfi sa vzápätí rozpútala ironická debata, prečo neboli včas varovaní aj českí vojaci a či proti pätici českých vojakov, ktorí sa dostali do sporu s ochrankou bare v litovskej Klajpede, zasahovali v uniformách miestnej polície "Putinovi agenti". Zaznel v nej ale aj návrh, či teda miesto vojakov, ktorí buď bojujú, alebo pijú, nemali do Pobaltia radšej pozvať mníchov.

Server Newsru.com poznamenal, že aj Rusko, nedôverujúce NATO, zväčšuje svoje sily pri západných hraniciach. Súčasný ruský prezident Vladimir Putin označil za výmysel, že by Rusko ohrozovalo Pobaltie, podľa neho naopak NATO "ustavične provokuje a snaží sa prinútiť Rusko ku konfrontácii".

O rozmiestnení asi 4000 aliančných vojakov v Pobaltí rozhodol vlani v júli summit NATO vo Varšave ako o posilnení východného krídla aliancie, znepokojeného agresívnou ruskou politikou voči Ukrajine.

Estónske varovania sa v britskej tlači objavili po tom, čo v litovskom prístave Klajpeda mala pätica českých vojakov podľa servera ihned.cz incident s ochrankou miestneho baru a následne s políciou.

Viac o téme: VojaciRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu