Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Za kvalitným tovarom na Západ: Kedy rozdiely skončia a kvalita sa objaví aj v našich obchodoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

PRAHA - Nie je tajomstvom, že tovar, ktorý sa k nám dováža nemá takú kvalitu ako ten na Západe. Stačí len prekročiť slovensko-rakúske hranice a nakúpite tie isté výrobky, no v úplne inej kvalite. S týmto problémom nebojujeme iba my. Zmeniť by to mohla Európska únia.

Problém s kvalitou výrokov, ktoré sa dovážajú do krajín ako je Slovensko, Česká republika či Maďarsko je známy už aj medzi obyčajnými konzumentmi. Ľudia preto čoraz viac navštevujú Rakúsko či Nemecko pre kúpu potravín, práškov a iného potrebného tovaru. Ministerstvo pôdohospodárstva ČR sa rozhodolo tento veľký problém riešiť.

Plán ministerstva

V prvej polovici roku 2017 by mali byť vykonané porovnávania kvality potravín zakúpených v Česku, na Slovensku alebo Maďarsku s potravinami, ktoré sú dostupné na pultoch v Rakúsku či Nemecku. Po podrobnom preskúmaní, získa ministerstvo potrebné údaje k tomu, aby sa týmto veľkým problémom mohla začať zaoberať Európska únia.

Za kvalitným tovarom na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinksktock.com)

Pre porovnanie napríklad taký margarín Rama. V nemeckej verzii obsahuje o desať percent viac tuku, ako keď si tento výrobok zakúpite v Česku. České úrady narazili na nevyriešiteľnú situáciu. Uvedomili si, že sami nič nezmôžu a tak sa rozhodli pre získavanie už spomínaných údajov, ktoré by mohli pomôcť pri zmene európskej legislatívy. Prečo by sme nemali mať právo kupovať rovnako kvalitné výrobky ako v iných krajinách? Prieskum je aj podľa ministra pôdohospodárstva ČR potrebný k dokázaniu existencie problému.  

Nasýtené tuky, ako napr.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Touto problematikou sa roky zaoberá europoslankyňa Olga Sehnalová, z ktorej prieskumu vyšlo, že rovnaké výrobky no zakúpené v iných krajinách majú odlišnú chuť. Spoločne s niektorými kolegami tlačila v tejto otázke na Európsku komisiu, no dozvedeli sa, že pokiaľ sú potraviny zdravotne nezávadné, nie je o čom debatovať. Sehnalová získala podporu aj na Slovensku a v Chorvátsku, no tvrdí, že česká vláda musí byť aktívnejšia a viac tlačiť na EÚ. Aj ona sama priznala, že poslanec Európskeho parlamentu môže interpretovať svoje poznatky o probléme, no témy sa musí chytiť vláda a ministri. Až v tom prípade sa môže vec niekam posunúť. 

Viac o téme: PotravinyProblémSlovenskoZápad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu