Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Súd vyriekol jednoznačný verdikt: V súvislosti s parížskymi teroristickými útokmi obvinil Abriniho

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Francúzsky súd obvinil dnes Mohameda Abriniho v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z roku 2015. Abrini bol doteraz obvinený z účasti na teroristických útokoch v Bruseli a bol väznený v Belgicku. Dnes ho na jeden deň belgická prokuratúra vydala do rúk francúzskych úradov. Abriniho advokáti informovali médiá, že francúzsky protiteroristický sudca voči nemu vzniesol obvinenie.

Podľa slov advokátov sudca nepoložil Abrinimu nijakú otázku. Informáciu priniesol francúzsky denník Le Monde. Abrini je jedným hlavných podozrivých z účasti na teroristických útokoch v Paríži a Bruseli. Objavil sa na videozázname z čerpacej stanice v blízkosti Paríža 11. novembra - dva dni pred teroristickými útokmi vo francúzskom hlavnom meste - v spoločnosti Salaha Abdeslama. Vozidlo na videu bolo použité na dopravenie samovražedných atentátnikov pred parížsky futbalový štadión, kde zaútočili.

Atentáty vo Francúzsku si vyžiadali 130 obetí a jediný z preživších páchateľov, Salah Abdeslam, po útokoch utiekol do Bruselu. Abrini ako jediný zo skupiny páchateľov teroristických útokov v Bruseli svoju nálož neodpálil. Bezprostredne pred útokom sprevádzal dvoch samovražedných atentátnikov na bruselskom letisku Zaventem, čo zaznamenali kamery. Jeho identita nebola dlho známa, a tak bol na základe videozáznamu označovaný len za "muža v klobúku".

Po bruselských útokoch z 22. marca sa skrýval, ale polícia ho našla vďaka odpočúvaniu telefónov jeho blízkych. Chytila ho v apríli v bruselskej štvrti Anderlecht. Pri marcových teroristických útokoch na letisko a stanicu metra v Bruseli zahynuli viac ako tri desiatky ľudí.

Viac o téme: Mohamed Abrinih
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu