Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Veľký súdny proces s Abdeslamom: Prísne podmienky, konvoj policajtov pred budovou

Policajný konvoj v Bruseli. Zobraziť galériu (5)
Policajný konvoj v Bruseli. (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

PARÍŽ - Salaha Abdeslama - jediného preživšieho člena džihádistických kománd, ktoré útočili 13. novembra 2015 v Paríži - v pondelok nadránom previezli z väznice Fleury-Mérogis v parížskej metropolitnej oblasti do Belgicka, kde sa s ním v pondelok začne súdny proces. Informoval o tom webový portál denníka Le Parisien.

Abdeslam je spolu so Soufienom Ayarim obvinený z účasti na prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest, ku ktorej došlo týždeň pred bombovými útokmi v Bruseli z 22. marca 2016. Konvoj áut elitnej polície GIGN vyrazil z väznice Fleury-Mérogis v čase medzi 03.30 h a 04.00 h. Išlo o tri konvoje pozostávajúce z troch áut sprevádzané motorkami, ktoré areál väznice opustili v asi 20-minútových intervaloch. Novinárom na mieste sa nepodarilo identifikovať cestujúcich v autách.

FOTO Veľký súdny proces
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Abdeslam je vo väzení Fleury-Mérogis od konca apríla 2016. Vo väzení ho držia v izolácii a je nepretržite sledovaný bezpečnostnými kamerami. Počas súdneho procesu v Bruseli ho budú denne prevážať z väznice Vendin-le-Vieil na severe Francúzska, kde mu vytvorili rovnaké podmienky ako vo Fleury-Mérogis. Každý deň ho odtiaľ budú eskortovať 150 kilometrov do Bruselu. Prevoz budú zabezpečovať striedavo jednotky francúzskej polície GIGN a belgickej justičnej polície.

Právnik Sven Mary
Zobraziť galériu (5)
Právnik Sven Mary  (Zdroj: SITA/Emmanuel Dunand, Pool Photo via AP)

Avizovaný proces v Bruseli budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. V okolí súdnej budovy bude hliadkovať vyše 100 policajtov. Proces s Abdeslamom bol niekoľkokrát odložený. Niektoré belgické média uviedli, že môže dôjsť k ďalšiemu zdržaniu, keďže právnici žiadajú viac času na prípravu materiálov.

Súdny proces s Abdeslamom je očakávanou udalosťou - najmä pre to, že doteraz počas výsluchov pred francúzskymi vyšetrovateľmi odmietal vypovedať. Abdeslam sa stal najhľadanejšou osobou v Belgicku po tom, ako ho bezpečnostná kamera deň po parížskych útokoch zachytila pri návrate z Francúzska. Napriek veľkému úsiliu polície sa mu podarilo unikať štyri mesiace. Zatkli ho v západobruselskej štvrti Molenbeek, kde žije početná moslimská komunita.

Odmietol odpovedať na otázky

Súdu predsedá Marie-France Keutgenová, ktorá na úvod Abdeslama požiadala, aby potvrdil svoju totožnosť. Abdeslam vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky. Svoje právo nevypovedať Abdeslam využíva v podstate od apríla roku 2016, odkedy sa francúzski vyšetrovatelia snažia vypočuť ho. 

Skica Salaha Abdeslama
Zobraziť galériu (5)
Skica Salaha Abdeslama  (Zdroj: SITA/Petra Urban via AP)

Abdeslamov spoluobžalovaný Sofien Ayari, naopak, na otázky sudkyne odpovedal, keď jej napr. popísal, ako sa z Tuniska, odkiaľ pochádza, dostal do Sýrie, kde sa pridal k džihádistickej organizácii Islamský štát a rok strávil v meste Rakka. Do Európy pricestoval zo Sýrie cez grécky ostrov Leros, odkiaľ sa dostal do Nemecka, kde ho Abdeslam vyzdvihol 3. októbra 2015.

Ayari prišiel do Európy v spoločnosti Ahmada Alkhada a Osamu Krayema, jedného z hlavných podozrivých z atentátov z 22. marca 2016 v Bruseli. Abdeslama v pondelok nadránom previezli do Belgicka z Francúzska, kde je väznený vo väznici Fleury-Mérogis v parížskej metropolitnej oblasti. V súvislosti so súdnym procesom platia v bruselskom Paláci spravodlivosti a okolí prísnejšie bezpečnostné opatrenia. 

Osud už zveril do rúk Alaha

Nechce vypovedať, nebojí sa súdneho procesu a svoj osud zveril do rúk Alaha. Tak tlmočila belgická televízna stanica RTBF vyjadrenia Salaha Abdeslama, jediného preživšieho člena džihádistických kománd, ktoré útočili 13. novembra 2015 v Paríži. Abdeslam sa týmto spôsobom vyjadril v pondelok na úvod procesu pred bruselským trestným súdom, v ktorom sa zodpovedá z nelegálneho držania zbraní a pokusu o vraždu v prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest z 15. marca 2016.

Zároveň zdôraznil, že mlčanie z neho ešte nerobí vinníka alebo zločinca. Odvolal sa ne nespresnené "hmotné a vedecké dôkazy", ktoré by mali hovoriť v jeho prospech a na ktoré by sa mal súd zamerať namiesto toho, aby podliehal verejnému a mediálnemu tlaku. V závere svojho vyjadrenia, po ktorom už so súdom nekomunikoval, ešte upozornil, že voči moslimom sa pristupuje a sú posudzovaní tým najhorším spôsobom, bez milosrdenstva a bez prezumpcie neviny. "Súďte ma, robte čo chcete so mnou, ja svoju dôveru vkladám v Alaha, nebojím sa vás," povedal na záver. 

Druhý obvinený - Sofien Ayari - na rozdiel od Abdeslama bol zhovorčivejší, aj keď neodpovedal na všetky otázky. Pred súdom uviedol, že jediným obyvateľom domu na ulici Dries, ktorý strieľal na policajtov, bol Mohamed Belkaid. Priznal, že v uvedenom dome býval niekoľko mesiacov a že sa staral väčšinou o nákupy. Tvrdil tiež, že Ibrahim Bakraoui, ktorý sa 22. marca 2016 vyhodil do vzduchu na bruselskom letisku, sa na uvedenej adrese viackrát stretol s Belkaidom.

Belgická prokurátorka žiada 20 ročný trest

Belgická federálna prokuratúra žiada pre Salaha Abdeslama a Sofiena Ayariho trest vo výške 20 rokov, kvôli nelegálnemu držaniu zbraní a prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest z 15. marca 2016, ktorá mala teroristické pozadie. Proces bude pokračovať vo štvrtok, keď sa k slovu dostane obhajoba.

Televízna stanica RTBF v pondelok uviedla, že federálna prokurátorka Kathleen Grosjeanová v pondelok vo svojej záverečnej reči na bruselskom trestnom súde poukázala na to, že konanie oboch obvinených spadá pod článok 137, čo znamená teroristická vražda. V prípade Abdeslama, ktorý je z hľadiska zákona recidivistom, to znamená maximálny trest 20 rokov pobytu za mrežami.

Viac o téme: Súdny procesSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu