Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvý deň prezident Trump začal spoločnou modlitbou: Mesto však ovládol protest

Donald Trump v katedrále vo Washingtone.
Donald Trump v katedrále vo Washingtone. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Nový americký prezident Donald Trump začal dnes svoj prvý celý deň v úrade účasťou na medzináboženskom modlitebnom stretnutí vo Washingtonskej národnej katedrále.

Do monumentálneho episkopálneho chrámu vošiel držiac za ruku svoju manželku Melaniu a posadil sa do lavice vedľa viceprezidenta Mika Pencea a jeho manželky Karen. Vo Washingtonskej národnej katedrále sa tradične konajú modlitebné stretnutia po nástupe nového amerického prezidenta. Na dnešnom stretnutí sa zúčastnili predstavitelia rôznych kresťanských cirkví, moslimskí imámovia, židovskí rabíni či hinduistickí duchovní, informovala televízia CNN.

"V tomto momente obnovy našej krajiny, novozvolený prezident sa s pokorou zastavil a pripojil sa k predstaviteľov mnohých rôznorodých náboženských tradícií zastúpených v našej krajine, aby prosil o Božie požehnanie, pokoj a prosperitu našej krajiny," uviedla vo vyhlásení Sara Armstrongová, šéfka Trumpovho inauguračného výboru. 

Účasť na protestoch zrejme prekonali inauguráciu

Účasť na dnešnom pochode za práva žien vo Washingtone sa možno vyrovnala piatkovej prezidentskej inaugurácii Donalda Trumpa. Vypovedajú o tom letecké zábery z washingtonského parku National Mall a tiež odhady úradov či niektorých rečníkov. Masové sú manifestácie tiež v New Yorku či Chicagu, ale aj inde vo svete.

Organizátori vo Washingtone očakávali až štvrť milióna ľudí, ale úrady, ktoré boli pôvodne v odhadoch triezvejší, teraz hovoria až o 500.000 účastníkoch. Objavujú sa aj údaje, že na zhromaždení prišiel možno až milión ľudí.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu