Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protesty nevyvolal iba Trump: Proti pravicovým populistom pochodujú aj v Nemecku

Protesty v meste Koblenz. Zobraziť galériu (2)
Protesty v meste Koblenz. (Zdroj: SITA/AP)

KOBLENZ - Tisícky demonštrantov sa dnes zišli v nemeckom meste Koblenz na proteste proti tamojšiemu stretnutiu popredných predstaviteľov európskych pravicovo-populistických strán, združených v Európskom národnom fronte (ENF).

Demonštranti zhotovili približne jeden meter vysoké figuríny z kartónu, znázorňujúce niekdajších európskych fašistických vodcov, Benita Mussoliniho a Adolfa Hitlera. Tie naložili do člna a po rieke dopravili až ku kongresovému centru v Koblenzi, kde sa dnes zišlo približne 1000 priaznivcov ENF.

Ďalších asi 40 demonštrantov medzitým usporiadalo tzv. protest v sede, čím zablokovalo prístupové cesty do kongresového centra. Zhromaždenie pravicovo-populistických strán však aj napriek tomu prebiehalo podľa plánu. Okolo poludnia napočítala polícia dovedna približne 3000 demonštrantov. 

Stretnutie európskej pravice v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Je doba, kedy už nikto neostáva doma," povedala demonštrantom premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová. Ľudí zároveň vyzvala, aby sa zasadzovali za mierumilovnú a otvorenú Európu a otvorene vystupovali proti pravicovo-populistickej rétorike. 

Viac o téme: PravicaNemeckoKoblenzPopulisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu