Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarský premiér Orbán: Brusel nám nechce pomôcť, hranice musíme strážiť sami

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda vytvorí fyzické, právne i ľudské podmienky ochrany štátnych hraníc, povedal dnes v Budapešti na slávnostnej prísahe absolventov výcviku príslušníkov pohraničnej stráže premiér Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI ministerský predseda zdôraznil, že tlak migrantov na maďarské hranice nepoľaví ani v nadchádzajúcich rokoch, a preto je ochrana hraníc aj naďalej národno-bezpečnostnou prioritou.

"Z Bruselu nemôžeme očakávať riešenie - o svoju ochranu sa musíme postarať sami," zdôraznil Orbán, podľa ktorého je Maďarsko vďaka úsiliu vojakov a policajtov v súčasnosti jednou z najbezpečnejších krajín Európskej únie. V Maďarsku síce zatiaľ nezaznamenali žiadne teroristické útoky, avšak to neznamená, že sa tieto hrozné činy nemôžu v tejto krajine objaviť, pripomenul.

Premiér Európskej únii vytkol, že útočila na maďarské riešenia, ktoré sa osvedčili a už ich aplikuje čoraz viac európskych krajín. "Dokázali sme, že prisťahovalectvo je možné zastaviť," povedal. Podľa Orbána teroristické útoky, nepokoje, násilie, kriminalita i etnické a kultúrne konflikty upozorňujú na to, že tí, ktorí prichádzajú do Európy, nechcú žiť životom Európanov. "Chcú žiť svojím spôsobom života - ale na európskej životnej úrovni," dodal.

Predseda maďarskej vlády podotkol, že migranti sú aj obeťami prevádzačov či európskych politikov sľubujúcich im lepší život, ale i obeťami svojich vlastných ilúzií. Migračná kríza sa podľa jeho slov ešte neskončila. Brusel chce ešte stále rozdeliť masu dvoch miliónov migrantov, ktorí v uplynulých rokoch ilegálne prišli do Európy. "Maďarská vláda urobí to, čo jej diktuje pocit zodpovednosti a svedomie: ochránime maďarské hranice a každodennú bezpečnosť," povedal Orbán.

Slávnostnú prísahu prvej etapy výcviku zložilo za účasti ministra vnútra Sándora Pintéra a ministra obrany Istvána Simicskóa 532 policajných poddôstojníkov. Vláda vlani v auguste rozhodla o rozšírení jednotky pohraničnej stráže zásahovej jednotky polície o 3000 príslušníkov.

Viac o téme: BruselViktor OrbánMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu