Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Taliban zverejnil VIDEO s uneseným profesormi: Toto je odkaz pre Trumpa!

Vysokoškolskí profesori adresovali na videu, ktoré zverejnil Taliban, Trumpovi odkaz. Zobraziť galériu (3)
Vysokoškolskí profesori adresovali na videu, ktoré zverejnil Taliban, Trumpovi odkaz. (Zdroj: SITA/AP, YouTube)

KÁBUL - Afganské fundamentalistické hnutie Taliban zverejnilo v stredu video s dvojicou vysokoškolských pedagógov z USA a Austrálie, ktorých títo militanti uniesli vlani v Afganistane.

Američan Kevin King a Austrálčan Timothy Weekes učili na Americkej univerzite v Afganistane so sídlom v Kábule. Bojovníci hnutia Taliban prezlečení za príslušníkov bezpečnostných zložiek sa ich zmocnili vlani v auguste. Ozbrojenci mužov uniesli priamo z auta neďaleko komplexu univerzity.

Americké bezpečnostné zložky v Afganistane sa pedagógov ešte v tom istom mesiaci pokúsili bez úspechu oslobodiť, uviedol v septembri Pentagón. Zverejnené video je od ich zmiznutia prvým dôkazom o pobyte mužov v zajatí.

Timothy Weekes
Zobraziť galériu (3)
Timothy Weekes  (Zdroj: YouTube)

Video zaslali militanti médiám prostredníctvom svojho hovorcu. Nahrávka zrejme vznikla z 1. januára. Dvojica neoholených a bledo pôsobiacich mužov na ňom v mene svojich únoscov žiada budúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, aby ich vymenil za iných väzňov.

Kevin King
Zobraziť galériu (3)
Kevin King  (Zdroj: SITA)

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner pre agentúru AP potvrdil, že úrady sa už zverejneným materiálom zaoberajú a preverujú jeho dôveryhodnosť. Prípad však nekomentoval. Oficiálne vyjadrenie k tejto nahrávke nateraz neposkytlo ani austrálske ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: VideoDonald TrumpTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu