Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Policajná operácia si vyžiadala smrť teroristu: Plánovač útoku z Mediny je mŕtvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Pri sobotňajšej policajnej operácii v saudskoarabskom Rijáde bol zlikvidovaný aj plánovač útoku, ktorý sa stal vlani v júli v blízkosti mešity proroka Mohameda v Medine. S odvolaním sa na zdroje tamojšieho ministerstva vnútra o tom dnes informovala saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

Mešitu v Medine každoročne v rámci púte do Mekky navštívia milióny moslimských veriacich z celého sveta. Patrí totiž medzi najsvätejšie miesta islamu, pretože sa tam nachádza hrob proroka Mohameda.

V rovnaký deň - 4. júla 2016 - sa samovražedné atentáty odohrali aj v šiitskej mešite v meste Katíf na východe Saudskej Arábie a v blízkosti amerického konzulátu v Džidde. Muž zabitý v sobotu patril k najnebezpečnejším zločincom v krajine, uviedlo ministerstvo. Bol považovaný za odborníka na zhotovovanie výbušných zariadení a venoval sa aj verbovaniu a príprave budúcich teroristov. 

V minulosti absolvoval štipendijný pobyt na Novom Zélande. Neskôr štúdium zanechal a odcestoval do Sýrie, kde sa zapojil do bojov v občianskej vojne. Pred návratom do Saudskej Arábie žil ešte nejaký čas aj v Turecku, Sudáne a Jemene. Druhý muž zlikvidovaný v sobotu počas zásahu polície v Rijáde mal tiež napojenie na extrémistickú organizáciu Islamský štát. Ministerstvo vo svojom dnešnom vyhlásení spresnilo, že muža pred časom zadržali za účasť vo vojnovom konflikte v zahraničí.  

Saudská Arábia bola v minulosti dejiskom viacerých útokov miestnej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát. Táto hrozba je podľa analytikov závažnejšia než útoky teroristickej siete al-Káida v kráľovstve spred desiatich rokov.

Viac o téme: RijádMedina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu