Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trump opäť útočí: Obvinil Obamu z vytvárania prekážok pri odovzdávaní moci

Barack Obama a Donald Trump
Barack Obama a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump obvinil v stredu svojho dosluhujúceho predchodcu Baracka Obamu, že proces prenosu moci na novú vládu sťažuje "poburujúcimi" vyhláseniami a inými nešpecifikovanými "prekážkami".

Podľa stručného vyjadrenia na sieti Twitter sa Trump "snaží, ako najlepšie vie, nevšímať si mnohé poburujúce vyhlásenia a prekážky prezidenta O". "Myslel som si, že to bude hladký prechod - NEBUDE!" dodal budúci šéf Bieleho domu.  Následne, po telefonáte s Obamom, povedal o prechode moci pravý opak.

Okrem údajných prekážok zo strany Obamu sa Trump v stredu sťažoval aj na prístup končiacej administratívy k Izraelu, ktorý zhodnotil ako "úplne pohŕdavý". Komentoval tak skutočnosť, že USA nevyužili právo veta pri tohtotýždňovom hlasovaní Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii namierenej proti Izraelu.

Prečítajte si tiež: Obama sa správa k Izraelu úplne pohŕdavo, tvrdí Trump

K vyjadreniu ohľadne prechodu moci Trump nedoplnil žiadne podrobnosti. Nasledovalo však krátko po tom, ako odmietol Obamove slová z rozhovoru pre komentátora televíznej stanice CNN Davida Axelroda, podľa ktorých mohol Obama zvíťaziť v novembrových prezidentských voľbách, ak by mu ústava dovoľovala uchádzať sa o tretie funkčné obdobie.

Tzv. prechodový tím novozvoleného prezidenta sa doteraz vyjadroval na margo spôsobu, akým Obama a jeho spolupracovníci pristupujú k odovzdaniu moci, prevažne zdvorilo, pripomenula v tejto súvislosti agentúra AP.

Trumpa potešil "pekný" telefonát s Obamom, ktorého predtým ostro skritizoval 

Donald Trump v stredu na Twitteri ostro skritizoval odchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu, ale o niekoľko hodín vyhlásil, že potom "mali spolu veľmi pekný telefonický rozhovor". Trump uviedol, že mu Obama zatelefonoval. "Mali sme všeobecný rozhovor - veľmi, veľmi pekný. Oceňujem to," dodal Trump novinárom pri svojom sídle na Floride.

Trump novinárom tiež povedal, že podľa jeho názoru prebieha odovzdávanie moci "veľmi, veľmi hladko. Veľmi dobre." K "poburujúcim" Obamovým vyhláseniam podľa Trumpa patrí aj výrok, že Obama by republikána v prezidentských voľbách porazil, keby mu ústava dovoľovala uchádzať sa o úrad tretíkrát.

K spoločnému telefonátu sa vyjadril aj Biely dom. Označil rozhovor za "pozitívny" a zameraný na "pokračovanie hladkého a efektívneho odovzdania moci". Podľa hovorcu Bieleho domu Erica Schultza je Obama odhodlaný pokračovať v rozhovoroch s novozvoleným prezidentom Trumpom, hoci Trump ho obviňuje, že kladie "prekážky" hladkému odovzdaniu moci.

Obama zatelefonoval Trumpovi v stredu dopoludnia miestneho času z Havaja, kde trávi svoju 12-dňovú dovolenku s rodinou. Schultz dodal, že aj ostatné telefonáty s Trumpom od jeho zvolenia boli pozitívne. Podľa slov hovorcu Obama a Trump sa dohodli, že ich tímy budú spolupracovať až do inaugurácie 20. januára 2017.

Obama začal dnes dovolenku cvičením v telocvični na základni námorných síl na Havaji, neďaleko svojho prenajatého domu v meste Kailua na ostrove Oahu. Neskôr si išiel zahrať golf s troma priateľmi.

Viac o téme: Donald TrumpBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu