Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Malte obvinili dvoch mužov z únosu líbyjského lietadla: Hrozí im doživotný trest

Unesené lietadlo líbyjskej spoločnosti Afriqiyah Airways, ktoré pristálo na letisku na Malte 23. decembra 2016.
Unesené lietadlo líbyjskej spoločnosti Afriqiyah Airways, ktoré pristálo na letisku na Malte 23. decembra 2016. (Zdroj: TASR)

VALLETTA - Dvaja únoscovia líbyjského lietadla, ktoré v piatok vynútene pristálo na Malte, boli dnes v tejto krajine obvinení z únosu vnútroštátneho líbyjského letu. Musa Saha a Ahmed Ali predstúpili pred maltský súd v nepriestrelných vestách a všetky obvinenia popreli. V prípade uznania viny im hrozí až doživotný trest.

Súd okrem únosu obvinil oboch mladých mužov vo veku 27 a 28 rokov z prechovávania imitácie zbraní, použitia násilia voči osobe na palube lietadla, zo zadržiavania ľudí proti ich vôli, z vyhrážania sa násilím a z pokusu uškodiť vláde vyvolaním finančnej či ekonomickej nestability.

Vnútroštátny let líbyjskej spoločnosti Afriqiyah Airways pôvodne smeroval z mesta Sabhá do tamojšej metropoly Tripolis. Po únose ho však odklonili na Maltu, kde pristál o 11.32 h SEČ. Na palube lietadla typu Airbus A320 bolo dovedna 111 pasažierov a sedem členov posádky. Únoscovia po dlhom vyjednávaní napokon všetkých rukojemníkov prepustili a vzdali sa maltským orgánom. Údajne chceli požiadať v Európe o politický azyl.

Ľudia z uneseného lietadla sa vrátili do Líbye iným lietadlom v sobotu. Letecká spoločnosť Afriqiyah Airways uviedla, že únoscovia chceli pôvodne letieť do Ríma, ale pre nedostatok paliva skončili na Malte.

Viac o téme: únosLíbyaMalta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu