Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V roku 2016 nás opustili desiatky osobností: Pozrite sa, na koho Slováci môžu už len spomínať

(Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Leopold Haverl, Anton Srholec, Karol Polák, Karol Machata, Michal Kováč, Martin Filko či Juraj Slezáček sú len jednými z mnohých významných osobností, ktoré nás v priebehu tohto roka opustili. Prinášame chronológiu úmrtí osobností Slovenska za rok 2016.

JANUÁR
      3. januára - Vo veku 83 rokov zomrel popredný slovenský etnológ, muzeológ, vysokoškolský pedagóg, vedecký pracovník a publicista PhDr. Štefan Mruškovič, CSc. Uznávaný etnológ publikoval vyše 200 vedeckých a odborných štúdií a článkov, samostatné knižné práce vrátane vysokoškolských učebných textov a tiež tvorivo spolupracoval na monografických dielach. Jeho vedecko-pedagogická, publikačná a kultúrno-organizačná činnosť bola ocenená Cenou národného umelca Martina Benku (1978), Cenou Jána Mjartana, Medailou Juraja Fándlyho a viacerými ďalšími.

      7. januára - Vo veku 86 rokov zomrel kňaz Anton Srholec. Približne pred rokom mu diagnostikovali nádor na pľúcach. Bojovník proti útlaku, hrdina, výnimočný človek a priateľ. Takto si spomínajú na kňaza Antona Srholca slovenské osobnosti, podľa ktorých bude v spoločnosti chýbať on aj jeho nezameniteľný humor.

      17. januára - Vo veku 81 rokov zomrel v Bratislave legendárny športový komentátor Karol Polák. Podľahol ťažkej chorobe. Karol Polák svojím osobitým štýlom komentoval množstvo významných svetových i domácich športových prenosov. Jeho podmanivý hlas znel z televízie dlhé roky počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy vo futbale a krasokorčuľovaní.

      21. januára - Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel Vladimír Dubecký, dlhoročný pracovník Slovenskej televízie a milovník filmov, na ktorého dramaturgii vyrástli celé generácie filmových a televíznych tvorcov. V čase normalizácie boli jeho študijné projekcie oázou slobody a kvalitného kinematografického umenia. Vladimír Dubecký bol držiteľom Krištáľového srdca vďaky, ktoré mu v roku 2009 udelila spoločnosť Ferdinanda Martinenga za morálny postoj a zásluhy vykonané pre pracovníkov divadla, televízie a filmu. Bol čestným členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

      21. januára - Vo veku 75 rokov zomrel známy prešovský sochár, maliar a pedagóg Dušan Pončák. Venoval sa najmä komornému sochárstvu, voľnej kresbe a maľbe. Bol autorom viacerých monumentálnych diel, parkových plastík, pamätných tabúľ.

      22. januára - Vo veku nedožitých 61 rokov zomrel bývalý československý futbalový reprezentant Ivan Bilský. V drese vtedajšieho TTS Trenčín hral v 1. Slovenskej národnej futbalovej lige (SNL) v 80 zápasoch, v ktorých zaznamenal deväť gólov. Bývalý stredopoliar sa narodil v Šenkviciach, väčšiu časť svojho života prežil pod Čákovým hradom. Osemkrát reprezentoval Československo. Viackrát nastúpil aj za reprezentačnú "dvadsaťjednotku" a rezervu národného tímu. S Duklou Praha bol dvakrát majstrom ČSSR. Obliekal aj ligový dres Dukly Banská Bystrica.

      31. januára - Uznávaný detský chirurg Vladimír Cingel zomrel vo veku 54 rokov Dubaji, kde pôsobil. Cingel viedol v roku 2007 lekársky tím, ktorý oddelil siamské dvojčatá Michala a Marka Müllerovcov. 

FEBRUÁR
      5. februára - Vo veku 79 rokov zomrel v Bratislave herec Leopold Haverl. O necelé dva týždne by dlhoročný člen Činohry SND oslávil osemdesiatku.

      6. februára - Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel dramaturg a scenárista Miloš Ruppeldt. Ako dramaturg a scenárista sa podieľal na príprave "bratislavských televíznych pondelkov". Okrem slovenskej tvorby prinášal na obrazovku aj diela zo zahraničnej, najmä anglickej a americkej dramatiky. Medzi jeho najbližších spolupracovníkov patrili režiséri Miloš Pietor, Peter Mikulík a Ján Zeman.
      Ruppeldt napísal viacero pôvodných rozhlasových hier, venoval sa adaptáciám televíznych a rozhlasových hier a prekladom z angličtiny. V roku 1990 odišiel do diplomacie, stal sa kultúrnym atašé na československom a od roku 1993 na slovenskom zastupiteľstve v Londýne. Po vyše piatich rokoch sa vrátil na Slovensko a pracoval ako dramaturg v televízii Markíza a v divadle Nová scéna.

      8. februára - Dlhoročný kariérny diplomat a veľvyslanec SR pre Čínu a Mongolsko Vladimír Jakabčin (59) zomrel na  Zastupiteľskom úrade SR v Pekingu. Prezident Andrej Kiska ho vlani 15. decembra vymenoval za nového slovenského veľvyslanca v Pekingu. Vladimír Jakabčin pôsobil v rezorte diplomacie od vzniku SR v roku 1993 a zastupoval jej záujmy na vyslaniach v Belgicku, Poľsku, Turecku a v Číne.

      15. februára - Vo veku 84 rokov zomrel akademický maliar Andrej Gaj. Jeho život a tvorba sa spájajú s východným Slovenskom. Andrej Gaj zanechal po sebe rozsiahle výtvarné dielo. Inšpirovala ho krajina, figúra a zátišie. V období rokov 1960-1990 vytvoril množstvo monumentálno-dekoratívnych diel v architektúre, v nástennej maľbe, kamennej a keramickej mozaike. Svoje diela vystavoval na viac ako 50 samostatných a 150 kolektívnych výstavách.

      18. februára - Po ťažkej chorobe vo veku 72 rokov zomrel slovenský maliar Ľubo Zelina. Svoj život zasvätil komornej a monumentálnej maľbe. Namaľoval stovky obrazov, vystavoval doma i v zahraničí, bol nositeľom viacerých ocenení. Spoluzakladal Spolok výtvarníkov Slovenska a prispel k založeniu Galérie Vincenta Hložníka.

      20. februára - Vo veku 78 rokov zomrel tanečník, choreograf a pedagóg Andrej Halász, ktorý výrazným spôsobom prispel nielen k formovaniu profesionálneho baletu v Štátnom divadle Košice, ale bol aj spoluzakladateľom tanečného školstva v metropole východu.

MAREC 
      1. marca - Novinár, redaktor, kultúrny a politický pracovník, diplomat a prekladateľ Peter Kerlik zomrel v Bratislave vo veku 69 rokov. Peter Kerlik sa vo svojej prekladateľskej tvorbe zameriaval najmä na prózu a drámu severských literatúr, prekladal fínsku, fínsko-švédsku, nórsku, dánsku, švédsku a anglofónnu literatúru. Preložil významných predstaviteľov modernej severskej klasiky, venoval sa prekladom kníh pre deti a mládež, viaceré svetové bestsellery. Jeho prekladateľské aktivity v poslednom období zahŕňali aj diela encyklopedického a životopisného charakteru, napr. Staroveké civilizácie.
      V roku 2012 bolo Petrovi Kerlikovi udelené vysoké štátne vyznamenanie Rytier 1. triedy Rádu fínskej bielej ruže.

      3. marca - Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný pracovník Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach doc. MUDr. Otto Brandebur, CSc. Bol pedagógom i skúseným chirurgom. V 70. rokoch 20. storočia sa podieľal na zavedení dynamickej funkčnej liečby zlomenín chrbtice, v 80. rokoch 20. storočia vypracoval racionálnu schému liečby zlomenín členkového kĺbu, ktorá sa používa dodnes, a v 90. rokoch zaviedol na Klinike úrazovej chirurgie systém profylaxie a liečby infekcií v úrazovej chirurgii a prevenciu tromboembolizmu.

      4. marca - Zomrel  v Bratislave vo veku nedožitých 70 rokov spoluzakladateľ a generálny sekretár Únie miest Slovenska (ÚMS) Marián Minarovič. Bol jedným z ideových tvorcov koncepcie reformy verejnej správy a od roku 1994 ju systémovo presadzoval na pozícii generálneho sekretára ÚMS.

      5. marca - Vo veku nedožitých 95 rokov zomrel bývalý československý basketbalový reprezentant Miloš Bobocký. V roku 1946 v Ženeve bol Bobocký jedným zo štyroch Slovákov, ktorí v drese Československa získali titul majstra Európy. Narodil sa 20. januára 1922 v Bratislave. Basketbal hral súťažne od roku 1938 do roku 1953 v tímoch Yukon Ymca, Winnetou Ymca, ŠK Bratislava a Sokol Bratislava. Z Majstrovstiev Európy (ME) mal dve medaily, zlato zo Ženevy 1946 a striebro z Prahy 1947.

      21. marca -  Vo veku nedožitých 66 rokov zomrel po ťažkej chorobe bývalý spevák, herec, režisér a výtvarník Slavomír Benko.

      28. marca - Šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) a hlavný ekonóm ministerstva financií, ekonóm Martin Filko (35) bol nezvestný od 28. marca, keď sa v Bratislave na rieke Dunaj prevrátil s kamarátom v kanoe. Mŕtve telo Martina Filka našli 13. apríla 2016 v Dunaji pri obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda. 

APRÍL 
      7. apríla - Vo veku 86 rokov zomrel známy slovenský športový publicista Igor Mráz. Dlhé roky pôsobil ako športový redaktor v denníkoch Smena, Pravda a ako šéfredaktor denníka Šport, bol autorom mnohých významných publikácií. Takisto bol nositeľ Ceny Vojtecha Zamarovského a ďalších za literatúru faktu.

      11. apríla - Vo veku 82 rokov zomrel v Bratislave sochár Andrej Rudavský. Bol vnímaný ako jeden z najvýznamnejších slovenských sochárov druhej polovice 20. storočia. V tvorbe využíval rozličné materiály a inšpirácie. Často vychádzal zo slovenského kultúrneho dedičstva. Námetmi jeho sochárskych diel boli kaplnky, pastieri, pútnici, bojovníci, kresťanské i pohanské témy vyskytujúce sa v našich povestiach a zvykoch. V 70. rokoch 20. storočia sa začal venovať aj maľbe.

      14. apríla - Vo veku 59 rokov zomrel v Bratislave po dlhotrvajúcich zdravotných komplikáciách Milan Králik, jeden z prvých zakladateľov súkromného rozhlasového vysielania na Slovensku. Milan Králik stál pri vzniku slovenskej odnože francúzskeho Fun rádia, ktoré začalo vysielať 10. júna 1990. Vo Fun rádiu pôsobil až do roku 2007 na rôznych postoch ako programový riaditeľ, generálny riaditeľ, predseda predstavenstva. Od roku 2007 bol programovým riaditeľom Rádia Hey!, v rokoch 2013 až 2016 programovým konzultantom Rádia Aligátor.

      23. apríla - Vo veku 82 rokov zomrel v Bojniciach akademický maliar Alojz Petráš. Venoval sa komornej a sakrálnej tvorbe v rôznych technikách – olejomaľba, akvarely, interiérové realizácie, tvorba objektov a plastík z dreva. Uznanie, vzhľadom na emocionalitu svojej tvorby, výnimočnosť prejavu a filozofický podtext, získal nielen doma, ale aj v zahraničí. Žil a tvoril v Prievidzi.

      27. apríla - Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný sólista Štátneho divadla (ŠD) Košice Juraj Šomorjai. Jeho nezameniteľný bas znel z divadelného javiska v Košiciach viac ako tri desiatky rokov. Rodák z Budapešti sa na divadelných doskách predstavil v množstve postáv. Stvárnil napríklad Štelinu v Krútňave, Vodníka v Rusalke, Mefista vo Faustovi a Margaréte či Gremina v Eugenovi Oneginovi. Ako pedagóg pôsobil Juraj Šomorjai od roku 1996 na košickom konzervatóriu a vychoval množstvo už známych operných spevákov. Prvé spevácke kroky pod jeho vedením robili napríklad Peter Berger, Marián Lukáč, Titusz Tóbisz a mnohí ďalší.

MÁJ 
      3. mája - Po dlhej chorobe zomrel vo veku 88 rokov herec a dlhoročný člen Slovenského národného divadla (SND) Karol Machata. Patril k najvýznamnejším slovenským predstaviteľom povojnovej hereckej generácie a k popredným osobnostiam Činohry SND. Filmy, v ktorých hral, patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie.

      5. mája - Exposlanec Národnej rady SR Sergej Chelemendik zomrel po mozgovej príhode. Sergej Chelemendik sa narodil 9. augusta 1957 v Kyjeve a pochádzal z novinárskej rodiny. Desať rokov sa venoval učiteľskej praxi, dva roky pôsobil na Kube a ako lektor ruského jazyka a literatúry prišiel v roku 1988 na Slovensko. Od roku 2006 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za Slovenskú národnú stranu (SNS). V marci 2008 sa vzdal poslaneckého mandátu, dôvodom bola automobilová nehoda.

      13. mája - Pri dopravnej nehode medzi Banskou Štiavnicou a Banskou Belou zahynul vo veku 46 rokov poslanec NR SR za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Ondrej Binder.

      18. mája - Vo veku 88 rokov zomrel v Bratislave textár, prekladateľ a libretista Tibor Grünner. Patril k významným osobnostiam slovenskej populárnej hudby, do ktorej zasiahol predovšetkým ako textár kľúčových diel v období rokov 1957-1990. Po štúdiách a práci v rodnom meste Trnava začínal ako člen Posádkovej hudby v Bratislave pod vedením Zdenka Mikulu, v rokoch 1968-1988 pracoval v Hlavnej redakcii hudobného vysielania bratislavského rozhlasu ako vedúci oddelenia medzinárodnej rozhlasovej výmeny Čs. rozhlasu v Bratislave.
      Grünner bol známy najmä ako autor viac ako 300 textov k populárnej hudbe. Získal viacero ocenení na festivaloch Bratislavská lýra a Zlatá ruža Detva. Popritom sa venoval aj ľudovej a dychovej hudbe.

      20. mája - Slovenská misionárka a lekárka Veronika Terézia Racková, ktorú v Južnom Sudáne 16. mája postrelili útočníci, zomrela vo veku 58 rokov. Sestra Veronika Terézia Racková bola členkou Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) a pracovala ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V pondelok (16. mája) sa hodinu po polnoci vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď na jej auto zaútočili ozbrojenci a  postrelili ju. Misionárka absolvovala sériu operácií v miestnej nemocnici a v Keni.
      Racková v minulosti pôsobila aj v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

      26. mája - Vo veku 76 rokov zomrel bývalý hlavný architekt mesta Bratislava a rektor Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave Štefan Šlachta. Profesor Ing. arch. Štefan Šlachta, PhD. bol významnou osobnosťou súčasnej slovenskej kultúry. Bol historikom a teoretikom architektúry, pedagógom, odborným publicistom. Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) bol v rokoch 1998-2002 za Stranu občianskeho porozumenia (SOP), rektorom bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení (1994-2000) a hlavným architektom mesta Bratislavy (2006-2011).

JÚN 
      1. júna - Vo veku 76 rokov zomrel po dlhej chorobe niekdajší primátor Bratislavy, minister dopravy a spojov v druhej Mečiarovej vláde, dlhoročný poslanec NR SR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) a publicista Ing. Roman Hofbauer, CSc. V rokoch 1994-2002 patril medzi najaktívnejších poslancov HZDS (od marca 2000 ĽS-HZDS). Avšak v roku 2002 sa pre neho už miesto na kandidátke ĽS-HZDS, ktorú zakladal, nenašlo. V auguste 2002 sa so stranou rozišiel.

      12. júna - Po ťažkej chorobe zomrel vo veku 86 rokov Michal Horňák, bývalý hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre urológiu a bývalý predseda Slovenskej urologickej spoločnosti. V doterajšej histórii slovenskej urológie patril k najvýznamnejším osobnostiam. Výpočet jeho vedeckých, odborných a pracovných aktivít v čase jeho činnosti ako prednostu Urologickej kliniky, resp. predsedu Československej a Slovenskej urologickej spoločnosti je mimoriadne rozsiahly. Jeho celoživotné odborné a organizačné úsilie v prospech slovenských a českých urológov je neoceniteľným odkazom pre niekoľko generácií urológov.

JÚL
      14. júla - Vo veku 94 rokov zomrel na následky kardiovaskulárneho ochorenia v Bratislave jeden z najvýznamnejších slovenských športových funkcionárov a prvý generálny tajomník súčasného Slovenského olympijského výboru (SOV) Ján Mráz. Bol dlhoročný šéf slovenského lyžovania i člen predsedníctva Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Po vzniku Slovenského olympijského výboru ho vymenovali za jeho generálneho tajomníka. V tejto funkcii pôsobil v rokoch 1993 až 1996. Bol čestným členom SOV a držiteľom Olympijského radu v striebre, ktorý mu udelil Medzinárodný olympijský výbor.

      27. júla - Vo veku 90 rokov zomrel v Nitre arcibiskup Dominik Hrušovský. Počas svojho života Hrušovský pôsobil okrem iného ako rektor Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, po páde komunistického režimu ako vikár niekdajšej Trnavskej arcidiecézy pre Bratislavu, neskôr z poverenia pápeža Jána Pavla II. ako apoštolský nuncius v Bielorusku. V roku 1996 mu prezident Slovenskej republiky udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v roku 1997 sa stal laureátom Ceny Štefana Moysesa za prínosy k slovenskému národnému životu.

      31. júla - Vo veku 87 rokov zomrela po dlhej a ťažkej chorobe v nemocnici na Kramároch v Bratislave jedna zo zakladateliek muzikoterapie na Slovensku Veronika Wohlandová. PhDr. Veronika Wohlandová zasvätila profesijný život práci s deťmi, bola dlhoročnou riaditeľkou Pedagogicko-psychologickej poradne v Bratislave. Písala televízne scenáre, publikovala v časopisoch. 

AUGUST 
      1. augusta - Jedna z prvých hlásateliek Československej televízie (ČST) Nora Selecká zomrela vo veku 86 rokov. Informovala o tom RTVS s tým, že Nora Selecká nebola programovou hlásateľkou, ale diváci ju poznali ako hlásateľku správ Hlavnej redakcie Televíznych novín. Čítala tiež komentáre k spravodajským šotom. Za svoju prácu v televízií získala ocenenie Zlatý krokodíl, ktoré sa udeľovalo za najlepší herecký, hlásateľský či komentátorský výkon. "Jej hlas dôverne poznajú aj nevidiaci, 20 rokov načítavala pre nich audioknihy, spolu asi 500 literárnych titulov. Po odchode z televízie sa Nora Selecká venovala úprave dialógov pre rozhlas aj dabing. 

      2. augusta - Vo veku 85 rokov zomrel slovenský televízny, filmový a divadelný režisér Franek Chmiel. Po štúdiu na FAMU v Prahe pracoval viac ako 30 rokov v RTVS. Počas svojho života vytvoril viac ako 95 televíznych filmov a inscenácií, napríklad aj jeden z prvých slovenských seriálov Útek zo zlatej krajiny a mnohé ďalšie. 

      5. augusta - Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel v Piešťanoch vo veku 73 rokov herec Slovenského národného divadla (SND) Juraj Slezáček. Rodák zo Zvolena, ktorý vyrastal v Piešťanoch, absolvoval v roku 1964 štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Vtedy aj začal hrať v Činohre SND v Bratislave. Slezáček stvárnil množstvo postáv na javisku Činohry SND, v televízii, filme či rozhlase. Jednou z nich je nezabudnuteľná postava veliteľa žandárov v muzikáli Na skle maľované. Juraj Slezáček hral vo filmoch Život na úteku, Poéma o svedomí, Fénix, Perinbaba.

      9. augusta - Slovenská kanoistika sa rozlúčila s vysokoškolským pedagógom, významným vedcom a bývalým reprezentantom vo vodnom slalome Luděkom Benešom, ktorý odišiel vo veku nedožitých 79 rokov.
      Ako vodný slalomár získal na piatich majstrovstvách sveta 3 zlaté (1955, 1959, 1965), 2 strieborné (1955, 1965) a 1 bronzovú medailu (1957) a dvanásťkrát sa mohol hrdiť titulom majstra Československa. V rokoch 1967 až 1972 bol trénerom olympijského družstva kanoistov ČSSR. 

      14. augusta - Vo veku 84 rokov zomrela v Bratislave speváčka z čias swingovej hudby Gabriela Hermelyová. V druhej polovici 50. rokov sa stala mimoriadne populárnou speváčkou. Ako jedna z prvých nahrávala od roku 1958 aj metódou zdvojeného playbacku.


SEPTEMBER
      4. septembra - Vo veku 74 rokov zomrel bývalý hráč a tréner vodného póla Jozef Hrošík starší. Otec súčasného reprezentanta Jozefa Hrošíka mladšieho bol československým reprezentantom, dlhoročným hráčom ČH Košice, zakladateľ ženského vodného póla v Košiciach. Dlhé roky pôsobil v pozícii trénera ženských kategórií v ŠKP Košice a neskôr bol aj trénerom ženských reprezentácií Slovenska.

      7. septembra - V troskách záchranárskeho vrtuľníka Air Transport Europe (ATE), ktorý sa zrútil krátko po 22.30 h v katastri obce Strelníky v okrese Banská Bystrica, zomrela posádka v zložení: pilot Ján Rušin (50), lekárka Patrícia Krajňáková (46) a záchranár František Bartoš (32). Pri leteckom nešťastí všetci na mieste zahynuli, ako aj 38-ročný zranený muž, ktorý spadol z kamenného zrázu a prevážali ho do banskobystrickej nemocnice. 

      10. septembra - Vo veku 67 rokov zomrela legenda československej kulturistiky Ľudovít Major. Major pôsobil aj ako popredný slovenský športový novinár. V minulosti bol dlhoročný redaktor denníka Šport a posledné štvrťstoročie šéfredaktor časopisu Muscle & Fitness. Ľudovít Major bol v oblasti kulturistiky a fitnes jednou z najuznávanejších osobností v Československu. Postupne prešiel dráhou od súťažného kulturistu, cez trénera, rozhodcu, športového funkcionára až k dlhoročnej praxi športového novinára. Ako súťažný kulturista vyhral niekoľko pohárových súťaží v Československu a aktívny životný štýl vyznával po celý život. Bol zakladateľom, vydavateľom a šéfredaktorom magazínu FIT-plus, ktorý sa onedlho pretransformoval na mesačník Musscle & Fitness.

      11. septembra - Vo veku 89 rokov zomrel herec nitrianskeho Divadla Andreja Bagara (DAB) Ján Kováčik. Štúdium herectva absolvoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1949. V tom istom čase stál pri zrode Krajového divadla v Nitre. V rokoch 1948-1952 bol členom Rozhlasovej dramatickej družiny a v rokoch 1952-1956 členom činohry Divadla Nová scéna v Bratislave. Od roku 1956 až do roku 1980 bol členom Nitrianskeho krajového divadla a neskôr Divadla Andreja Bagara v Nitre.

      18. septembra - Vo veku 70 rokov podľahol následkom dlhej choroby srdca bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, poľský kňaz a žurnalista Tadeusz Zasępa. Tadeusz Zasępa získal slovenské občianstvo v roku 2007.  Funkciu rektora Katolíckej univerzity v Ružomberku zastával od roku 2008, univerzitu viedol šesť rokov. Vysokoškolský profesor, katolícky kňaz a publicista bol medzinárodne uznávanou vedeckou autoritou v oblasti masmediálnej komunikácie. 

      18. septembra - Popredný slovenský výtvarník, akademický maliar PhDr. Ivan Schurmann zomrel vo veku 81 rokov. Úspešný tvorca a zanietený propagátor známkovej grafiky na Slovensku, aj v bývalom Československu, žil na Záhorí - v mestečku Plavecký Štvrtok. Aj jeho zásluhou poštové známky Slovenskej republiky patria medzi medzinárodne uznávané, čoho dôkazom sú už dve najvyššie ocenenia slovenských známok v prestížnej medzinárodnej súťaži o najkrajšiu známku sveta Grand Prix de I'Exposition WIPA vo Viedni udelené slovenským známkam - v rokoch 2000 a 2003. 

      27. septembra - Vo veku 101 rokov zomrela v spánku bývalá dlhoročná učiteľka Elena Barátová-Lányová. Narodila sa 17. apríla 1915 v Starej Turej. V roku 1939 získala titul odborná učiteľka na aprobáciu slovenčina, zemepis, dejepis. Ako učiteľka pôsobila 40 rokov na školách v Novom Meste nad Váhom a vychovala niekoľko generácií žiakov, z ktorých vyrástli úspešní akademickí umelci, primári či regionálni politici. 

OKTÓBER
      2. októbra - Vo veku 83 rokov zomrel literárny historik, kultúrny historik a vysokoškolský pedagóg prof. PhDr. Imrich Sedlák CSc. V literárnohistorickom bádaní osobitnú pozornosť venoval najmä výskumu východoslovenského regiónu, jeho národno-politických, kultúrno-spoločenských a literárnych integračných procesov ako prirodzenej súčasti slovenského národného celku. Podarilo sa mu dokázať, že Slovensko bez východného Slovenska, a to v minulosti i dnes, jeho osobitej a originálnej kultúry, dôležitých obchodných ciest v minulosti, pestrej zmesi geografických daností, by nebolo tým Slovenskom, ako je v súčasnosti.

      5. októbra - Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Michal Kováč bol v rokoch 1993 až 1998 prvým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky. 

      11. októbra - Vo veku 93 rokov v Bratislave zomrel najstarší olympionik zo Slovenska Jan Matocha, legendárna postava rýchlostnej kanoistiky. Matocha bol posledný z niekdajších československých olympionikov žijúcich na Slovensku, ktorý štartoval na prvých OH po druhej svetovej vojne v Londýne 1948. Súťažil aj v Helsinkách 1952. Keď mal 89 rokov, do Londýna sa vrátil ako hosť Slovenského olympijského výboru na OH 2012.

      13. októbra - Vo veku 96 rokov zomrel bývalý provinciál saleziánov na Slovensku Ernest Macák. Zo svojho života 80 rokov žil ako rehoľník salezián a 70 rokov bol kňazom. Počas komunizmu pomáhal pri organizovaní útekov mladých spolubratov za hranice. Popri svojich rehoľných a pedagogických záväzkoch sa Macák venoval aj literárnej činnosti.

NOVEMBER
      1. novembra - Vo veku 93 rokov zomrela bývalá novinárka Oľga Slušná, rodená Miškovská, ktorá bola dlhoročnou redaktorkou Československej tlačovej kancelárie, zakladateľkou encyklopedického časopisu Pyramída, členkou Slovenského syndikátu novinárov a autorkou troch kníh.

      1. novembra - Vo veku 87 rokov zomrel expolitik Prof. Ing. Augustín Marián Húska, DrSc. Húska bol poslancom Národnej rady SR za HZDS v dvoch volebných obdobiach od roku 1994 do roku 2002. Augustín Marián Húska bol autorom a spoluautorom viac ako 20 odborných publikácií z oblasti ekonomiky.

      5. novembra - Vo veku 34 rokov zomrel v Denveri bývalý slovenský hokejový reprezentant Marek Svatoš. Bývalý útočník patril k najväčším slovenským talentom na prelome tisícročí. Prevažnú časť svojej zámorskej kariéry odohral v drese Colorada Avalanche.

       17. novembra - Vo veku 73 rokov zomrel v Bratislave slovenský herec Ľubo Gregor, zakladateľ divadla Korzo '90, ktoré je dnes známe ako Divadlo Astorka. Gregora v septembri hospitalizovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Dôvodom bol masívny infarkt a pridružená cievna mozgová príhoda. V nemocnici sa podrobil operácii srdca. Herec vytvoril prevažne kľúčové postavy v komediálnom i vážnom repertoári. Ťažiskom jeho tvorby bolo divadlo. Film mu dal málo príležitostí uplatniť ironické, ku komike inklinujúce herectvo.

      22. novembra - Vo veku 74 rokov zomrel v Skalici po vážnej chorobe akademický sochár Juraj Meliš, autor známych sôch v centre Bratislavy - Napoleonský vojak a Schöne Náci. Sochársky spolupracoval na filmoch Drak sa vracia, Javor a Juliana, Panna zázračnica. Jeho diela sú súčasťou zbierok renomovaných domácich i zahraničných galérií v Česku, Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Holandsku, Argentíne, Brazílii, Kanade, Mexiku a USA i zbierok súkromných majiteľov v Európe a USA. Od roku 1970 mal viacero samostatných a kolektívnych výstav doma i v zahraničí.

      24. novembra - Vo veku 79 rokov zomrel slovenský novinár a fotograf Karol Belický. Doménu fotografickej tvorby Belického predstavovali reprezentačné obrazové publikácie.

      25. novembra - Vo veku 86 rokov zomrel akademický maliar Vladimír Machaj. Okrem ilustračnej tvorby pre knihy a časopisy, zameranej najmä pre deti, sa venoval aj známkovej tvorbe a voľnej grafike. Dlhé roky pôsobil ako výtvarný redaktor a dvorný ilustrátor vydavateľstva Mladé letá.
      Ilustroval detské knihy: Kniha džunglí (J. R. Kipling, Mladé letá 1965), Slovenské báje (Mladé letá 1973), Jánošíkova slza (L. Ťažký, Mladé letá 1983), Ohnivý tátoš (Východoslovenské vydavateľstvo 1984), Daidalos a Ikaros (Mladé letá 1994), O prváckom mačiatku (K. Bendová, SPN - Mladé letá 2009) a mnohé ďalšie.

DECEMBER
      1. decembra -  Vo veku 79 rokov zomrel po dlhšej chorobe dlhoročný kameraman košického štúdia Československej a neskôr Slovenskej televízie Stanislav Vallovič. Do televízie nastúpil v roku 1963 a patril medzi prvých zamestnancov košického štúdia. Podieľal sa na tvorbe dokumentárnych filmov, animovaných večerníčkov, televíznych inscenácií, ako aj známej Zlatej brány. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu