Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prvé reakcie na včerajší útok v Berlíne: Páchateľa doteraz neidentifikovali

Kamión, ktorý bol použitý na útok. Zobraziť galériu (7)
Kamión, ktorý bol použitý na útok. (Zdroj: TASR/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemeckí vyšetrovatelia "pracujú s predpokladom", že páchateľ, ktorý v pondelok večer vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, tak urobil zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok.

Počet obetí sa medzičasom zvýšil na 12 mŕtvych. Do nemocníc previezli ďalších 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými zraneniami. Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala.

Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít. V kabíne kamiónu sa našlo mŕtve telo muža, ktoré patrilo poľskému občanovi; ten však v čase incidentu vozidlo už určite neriadil. 

Jeden z otáznikov, týkajúcich sa identity posádky kamióna, ktorý zanechal v pondelok večer spúšť na vianočných trhoch v berlínskej štvrti Charlottenburg, je zodpovedaný. Berlínska polícia v skorých ranných hodinách potvrdila, že bezduché mužské telo, ktoré sa našlo v kabínke kamióna, patrí poľskému občanovi. Žiadne ďalšie podrobnosti však strohá informácia zverejnená prostredníctvom sociálnych sietí neobsahuje.

Prvé reakcie na včerajší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Znamená to, že naďalej zostáva oficiálne nepotvrdené, že išlo o pôvodného vodiča kamióna, bratranca majiteľa poľskej špedičnej firmy, ani že tento muž neprišiel o život po náraze kamióna do vianočného stromu, ako hovorili prvé správy z dejiska, ale bol zastrelený.

Otázniky týkajúce sa identity zadržaného podozrivého, ktorý mal sedieť za volantom kamiónu, pretrvávajú a zrejme potrvá istý čas, kým sa ich podarí zodpovedať úplne a definitívne. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec a pochádza z Pakistanu alebo Afganistanu. Podozrivý však údajne používa viacero identít.


FOTO Teror na vianočných trhoch: Nákladiak vpálil do ľudí, 9 mŕtvych, vyše 50 zranených


Známe sú však aspoň niektoré podrobnosti o zadržaní v súčasnosti vypočúvaného podozrivého. Ako vyplýva z informácií internetového vydania periodika Die Welt, polícii uľahčil prácu jeden z očitých svedkov, ktorý bežal za podozrivým takmer 2 km a polícii hlásil jeho polohu, takže hliadka si na muža na úteku počkala na vhodnom mieste a zadržala ho.

Zranených pribúda

Na následky ťažkých zranení po pravdepodobnom teroristickom útoku na predvianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, ku ktorému došlo v pondelok večer, zomreli podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA v nemocnici ďalšie tri osoby. Celkový počet obetí sa tak zvýšil z doterajších deväť na 12.

Prvé reakcie na včerajší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

V starostlivosti zdravotníkov v nemocniciach nemeckej metropoly zostáva naďalej 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými traumami. Na preplnené vianočné trhy vošiel - ako je známe - neosvetlený kamión, za volantom ktorého sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorý prišiel ako utečenec do Nemecka vo februári 2016.

Polícia vodiča zadržala na základe popisu očitých svedkov udalosti. Výsluch podozrivého pokračuje. Predstavitelia Berlína i polície a možno i prokuratúry sa o doterajších poznatkoch z priebehu vyšetrovania prípadu chcú s verejnosťou podeliť na utorkovej tlačovej konferencii, ktorá sa očakáva v skorých popoludňajších hodinách. Nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere však v stanovisku pre prvý program verejnoprávnej televízie ARD už v noci uviedol, že aj keď slovo útok ešte nechce použiť, mnohé hovorí práve pre túto verziu.

Prvé reakcie

Pravdepodobne teroristický útok v Berlíne z pondelkového večera vyvolal aj reakcie vysokých ústavných činiteľov Poľska a Holandska, ako aj ostré odsúdenie zo strany gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne. Holandský premiér Mark Rutte na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina smúti podobne ako Berlín nad mnohými vyhasnutými životmi a zranenými. "Myslíme na každého, kto dnes večer márne čaká na návrat milovanej osoby domov. V mene Holandska som svojej nemeckej kolegyni Angele Merkelovej vyjadril sústrasť a ponúkol pomoc, kde to len ide," uviedol ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách predseda holandskej vlády.

Prvé reakcie na včerajší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Grécke ministerstvo zahraničných vecí reagovalo so zdesením na správy z Berlína a ostro odsúdilo zločinecký útok. "Naše myšlienky sú pri pozostalých po obetiach," konštatovalo vo vyhlásení zverejnenom v gréckom i nemeckom jazyku.

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril už krátko po pondelkových večerných udalostiach v Berlíne solidaritu a spoluúčasť nemeckým občanom. "Francúzi zdieľajú smútok Nemcov v súvislosti s touto tragédiou, ktorá zasiahla celú Európu," uvádza sa v prvej reakcii Elyzejského paláca.

Predseda francúzskej vlády Bernard Cazeneuve zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slogan Celé Francúzsko je na strane Nemecka, a to v nemeckom jazyku. Na preplnené vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg vošiel v pondelok večer vodič s kamiónom, pričom tam usmrtil a zranil množstvo ľudí. Polícia vodiča, ktorý údajne prišiel do Nemecka ako utečenec vo februári tohto roka a pochádza buď z Pakistanu alebo Afganistanu, zadržala.

Belgické úrady sú v strehu

Belgické úrady po pondelkovom útoku v Berlíne vyzvali na opatrnosť všetky mestá v krajine, v ktorých sa konajú vianočné trhy.  Centrum Bruselu, kde sa nachádzajú najnavštevovanejšie vianočné trhy v krajine, je už od marcových teroristických útokov v belgickej metropole, pod neustálym dohľadom hliadkujúcich ozbrojených síl.

Prvé reakcie na včerajší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Michael Sohn)

Belgický premiér Charles Michel vo svojej reakcii na udalosti v Berlíne vyjadril ľútosť nad tým, že sa tamojší vianočný trh premenil na miesto smútku. "Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami," uviedol Michel na svojom účte na Twitteri. Belgický premiér dianie v Berlíne pozorne monitoruje a je v úzkom kontakte s bezpečnostnými službami, krízovým centrom, rezortmi vnútra a spravodlivosti a tiež s veľvyslanectvom Belgicka v Berlíne. Podľa agentúry Belga zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by medzi obeťami berlínskeho útoku boli aj občania Belgicka.

Česká republika reagovala okamžite

Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb. V pondelok v neskorých večerných hodinách o tom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým.

Prvé reakcie na včerajší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami. V utorok ráno sa zrejme stretne tzv. spravodajská skupina, ktorá môže prípadne rozhodnúť o zvýšení stupňa ohrozenia terorizmom. Chovanec to však na základe doteraz známych informácií nepredpokladá.

Šéf rezortu vnútra však nevylúčil účasť príslušníkov armády na policajných patrolách v uliciach, a to v prípade zvýšenia ohrozenia ČR terorizmom. Osobne sa však domnieva, že zatiaľ niet ani príčin na posilnenie hliadok na česko-nemeckej štátnej hranici. Podobné rozhodnutie učinil dnes vo Viedni aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Policajná prítomnosť na verejných priestranstvách sa v zmysle jeho nariadenia zvýši.

Aktuálnu situáciu posúdi na utorkovom zasadaní štáb rezortu vnútra, ktorý môže rozhodnúť aj o prípadných ďalších opatreniach v alpskej republike. Sobotka vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF uviedol, že je od pondelkového večera v kontakte s kolegami z nemeckého ministerstva vnútra, pričom predpokladá, že v Berlíne došlo k teroristickému útoku.

Zatiaľ nič nenaznačuje súvislosti s Rakúskom, zdôraznil minister, ktorý súčasne informoval, že v pondelok došlo v alpskej republike opäť k zadržaniu podozrivých osôb so zámerom dostať potenciálnych atentátnikov za mreže. Sobotka mal zrejme na mysli zadržanie jedného alebo viacerých utečencov v obci Fuschl v spolkovej krajine Salzbursko. Prípad je podľa jeho slov predmetom vyšetrovania, viac bude známe po ukončení prebiehajúcich výsluchov, dodal.

Český minister kultúry Daniel Herman už skôr na jednej zo sociálnych sietí napísal: "Nedopusťme, aby pozitívne posolstvo Vianoc bolo prehlušené zlom". Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern podobne ako český vládny činiteľ kondoloval pozostalým po obetiach a vyjadril solidaritu blízkym zranených z Berlína, pričom poznamenal, že po precíznej analýze (udalostí z nemeckej metropoly) budú potrebné uvážlivé, konzekventné odpovede.

Predstavitelia únie vyjadrili úprimnú sústrasť

Sústrasť s obeťami dnešného teroristického útoku v Berlíne a ochotu pomôcť vyjadrili aj predstavitelia európskych inštitúcií. Ich vyhlásenia sa objavili na stránke Európskej komisie a sociálnych sieťach. Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že Európa je pripravená Nemecku pomôcť.

Prvé reakcie na včerajší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Ja aj celá Európska komisia súcitíme s rodinami a blízkymi obetí a zranených v Berlíne. Správa z Nemecka nás šokovala, pretože na vianočné trhy chodia ľudia oslavovať blížiace sa sviatky a spája ich tam pokoj a mier," uviedol na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Správy o teroristickom útoku zasiahli aj vysokú predstaviteľku pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federicu Mogheriniovú a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý sám pochádza z Nemecka.

K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ na vianočných trhoch neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Po vjazde nákladného auta na vianočné trhy zahynulo najmenej deväť osôb a päť desiatok ľudí utrpelo zranenia. Polícia udalosť vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy. 

Bezpečnostný analytik nemá dobré správy

Útok v Berlíne má tie isté znaky ako útok v vo francúzskom Nice. Takýchto útokov bude v Európe len pribúdať. Uviedol to v pondelok bezpečnostný analytik a plukovník v zálohe Juraj Zábojník. "Čo je najhoršie, že napríklad nedá sa nič robiť s touto situáciou... Je to najväčší level nebezpečenstva hrozieb. Teroristi nepoužívajú len nákladné vozy, používajú malé deti, sedem – desať ročné, dievčatká, teraz sme mali možnosť vidieť jeden chlapec sa chcel odpáliť – nešlo mu to, a čo je najhoršie teraz, ak si zoberieme prípad v Turecku, že ľudia, ktorí majú zabraňovať teroristickým útokom a chrániť politikov, tak s výhradou vykonajú útok a atentát, čiže je teraz tak stav už tak vážny, že je potrebné úplne zmeniť filozofiu politiky a európskych lídrov," zdôraznil Zábojník.

"Čiže ak sa niekto spolieha na to, že všetko zariadia vládno-bezpečnostné zložky, tak ja hovorím, že je to absolútny nezmysel. Toto sa zvládnuť nedá, pretože nemôžu monitorovať bezpečnostné zložky, všetky nákladné vozy, všetky osobné motorové vozidlá, nemôžu vidieť do mysle do hláv ľudí, ktorí sa rozhodnú niečo také spraviť. Dnes vidíme, že je situácia v rámci sociálnych sietí tak vyšpičkovaná, že dokážu zradikalizovať, že dokážu úplne ľudí poblázniť, tí ktorí sú na to pripravení, ktorých takto lákajú. Zoberme si taký triviálny prípad, že ako naše deti v Slovenskej republike obdivujú mafiánov, ktorí sedia vo väzení. A keď sa opýtate, prečo ho obdivujú, tak lebo je veľký boss, pretože má silné autá, pretože má veľa peňazí, a už sa objaví aj taký, pretože vie zabíjať. Čiže toto je hrozný stav, s ktorým niečo musíme robiť, ale určite nie postupovať tak, ako postupujeme," uviedol na záver Zábojník.

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý v pondelok večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg.

Ďalší analytik hovorí, že médiá na to poukazovali

Už niekoľko dní pred pondelkovým incidentom v Berlíne niektoré média poukazovali na to, že príde k útoku v nemeckej metropole. Pripomenul to v pondelok slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný. "Podľa informácií Die Welt už niekoľko dní boli náznaky, že dôjde k útoku na niektorý vianočný trh v Berlíne. Pokiaľ sa ukáže táto informácia ako pravdivá, budú mať bezpečnostné sily v Berlíne veľký problém. Vianočný trh, na ktorom k útoku došlo, zjavne nebol dostatočne chránený. Po júlovej skúsenosti z Nice, kde došlo k totožnému spôsobu uskutočnenia teroristického útoku by mali všetky bezpečnostné útvary brať takúto možnosť ako reálnu, a preto opatrenia na berlínskych vianočných trhoch mali už zahŕňať aj tento fakt," zdôraznil Žitný.

Nemecké bezpečnostné zložky nemajú síce ešte ucelený obraz o pozadí večerného pravdepodobného útoku na vianočné trhy v Berlíne, avšak mnohé hovorí podľa informácií, ktoré získala z ich prostredia tlačová agentúra DPA, pre islamistický motív. Hovorca polície bol opatrnejší a povedal, že jeho kolegovia nemajú zatiaľ jednoznačné indície o tom, že došlo k útoku, ani o tom, že išlo o nešťastie. Vyšetrovatelia však vychádzajú z predpokladu, že išlo o útok.

O útoku už hovoril aj Fico s Kaliňákom

V súvislosti s drámou v Nemecku predseda vlády SR Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú. Informovala o tom hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil. K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave dosiaľ nie sú známe podrobnosti.

Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy.

O prípadných Slovákoch na trhoch je predčasné hovoriť

Zatiaľ je predčasné hovoriť, či sú alebo nie sú medzi obeťami útoku v Berlíne slovenskí občania. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček. "Zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými úradmi. Zatiaľ sa na nás neobrátil žiadny slovenský občan so žiadosťou o pomoc," uviedol.

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil. K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave doposiaľ nie sú známe podrobnosti.

Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy.

Viac o téme: útok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu