Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Povstalci v Aleppe sa zľutovali: Povolili evakuáciu tých najviac zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BEJRÚT - Sýrski povstalci dnes súhlasili, že umožnia evakuáciu chorých a zranených ľudí z dvoch šiitských, provládne orientovaných dedín Fúa a Kafarjá, čím sa odstráni prekážka v obnovení evakuácií ľudí z východných, ťažko skúšaných častí mesta Aleppo, ešte donedávna kontrolovaných povstalcami. Informovali o tom opozičné zdroje.

Tieto zdroje pod podmienkou zachovania anonymity dodali, že z dedín Fúa a Kafarjá v severozápadnej provincii Idlib bude evakuovaných približne 400 chorých a zranených. Provincia je pod kontrolou protivládnej opozície. Zdroje však nespresnili, kedy by malo k evakuáciám dôjsť. V oboch dedinách podľa odhadov žije 20.000 ľudí, z nich 7000 detí.

Evakuácia civilistov a povstalcov z východného Aleppa je súčasťou dohody o prímerí v meste, ktorú dosiahli vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalci. Znovuobsadenie mesta a odsun rebelov z neho pokladá Asad za svoje veľké víťazstvo.

Sýrska vláda však dnes pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z enklávy vo východnom Aleppe, pretože podľa jej slov rebeli porušili podmienky dohody o prímerí. Sýrska štátna televízia informovala, že evakuáciu dnes pozastavili po tom, ako povstalci ostreľovali konvoj na jednom z výjazdov z enklávy. Podľa televízie sa povstalci pokúšali zobrať so sebou aj zajatcov, ktorých sa zmocnili a ktorých zadržiavali na svojom území. K streľbe došlo krátko predtým, ako sa kolóna autobusov mala vydať na cestu.

Tragédia na policajnej stanici

Malé dievča vo veku približne deväť rokov sa dnes odpálilo na policajnej stanici vo štvrti Midán v sýrskej metropole Damask. Informovala o tom sýrska štátna spravodajská televízia Ichbáríja. Televízia odvysielala rozmazané zábery, ktoré vyzerali ako začiernená hlava dievčaťa v závoji, a zachytávali aj skazu vo vnútri predpokladanej policajnej stanice.

Štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na damaský policajný zdroj oznámila, že došlo k výbuchu na policajnej stanici. Svedok v oblasti explózie agentúre Reuters povedal, že do budovy policajnej stanice vošlo malé dievča, položilo otázku, či si môže zájsť na toaletu, a odpálilo sa. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje vojnu v krajine, uviedla, že v mestskej časti Midán došlo k výbuchu a objavili sa správy o obetiach.

Viac o téme: EvakuáciaAleppoFúaKafarjá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu