Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prudký nárast kurzu znížil ceny ropy: Dolár je na 14-ročnom maxime

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Ceny ropy klesli v reakcii na prudký rast kurzu dolára, ku ktorému došlo po rozhodnutí americkej centrálnej banky (Fed) zvýšiť úrokové sadzby. Krok Fedu tak mal na trhy výraznejší vplyv než nedávno zverejnená dohoda najväčších producentov o znížení ťažby ropy od januára, čo by malo viesť k podpore cien komodity.

Kurz dolára sa dnes oproti košu svetových mien zvýšil na takmer 14-ročné maximum. Mena reagovala na prvé zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby americkou centrálnou bankou po roku, keď predtým banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu v decembri minulého roka. Okrem toho kurz dolára podporilo vyhlásenie Fedu, že na budúci rok môže zvýšiť úrokové sadzby až trikrát namiesto dvoch pôvodne signalizovaných zvýšení.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla pred 17.00 h SEČ o 31 centov na 53,59 USD (51,43 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom zaznamenala pokles o 63 centov na 50,41 USD za barel. V obidvoch prípadoch sa tak cena ropy dostala na najnižšiu úroveň za posledný týždeň.

(1 EUR = 1,0419 USD)

Viac o téme: EuroDolárKurzRopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu