Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hlavnou témou štvrtkového summitu bude migrácia: Lídri nechcú, aby sa kríza zopakovala

Vo štvrtok sa chystá summit v Bruseli.
Vo štvrtok sa chystá summit v Bruseli. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Migrácia bude kľúčovou témou štvrtkového summitu v Bruseli, lídri členských štátov EÚ sa chcú vyhnúť tomu, aby sa opakovala situácia z vlaňajška. V pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to dnes vyhlásil splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok.

"Migrácia je hlavnou prioritou, lídri nechcú, aby sa opakovala situácia z minulého roka," uviedol Korčok deň pred summitom Európskej rady, ktorá pozostáva z hláv štátov a vlád členských štátov EÚ. Na summite v Bruseli budú dôležitým bodom rokovaní migračné dohody s päticou afrických štátov. 

Tieto dohody nazývané kompakty sa týkajú Senegalu, Mali, Nigeru, Nigérie a Etiópie a majú potlačiť príčiny migrácie z daných štátov. Mala by do nich smerovať aj rozvojová pomoc prostredníctvom nového únijného investičného plánu.

S migráciou úzko súvisí bezpečnosť, ktorá bude ďalšou dôležitou témou summitu. Lídri štátov EÚ budú preto hovoriť o hraničných kontrolách, registračnom systéme ETIAS, ktorý je určený pre cestujúcich zo štátov bez vízovej povinnosti, a systéme entry/exit. Ten je zameraný na rýchlejšiu a dôkladnejšiu kontrolu občanov tretích štátov prichádzajúcich do EÚ na krátke obdobie.

Korčok uviedol, že na summite bude diskusia o situácii v sýrskom Aleppe a postoji Holandska k asociačnej dohode s Ukrajinou, ktorú Holanďania odmietli v referende. Okrem toho európski lídri prediskutujú využívanie Európskeho fondu pre strategické investície a opatrenia na boj proti nezamestnanosti s dôrazom na mladých ľudí.

Spoločná zodpovednosť za hranice EÚ

"Vznikom európskej pohraničnej a pobrežnej stráže máme za spoločné hranice aj spoločnú zodpovednosť," konštatoval počas vystúpenia v pléne EP predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Dal najavo odhodlanie napĺňať migračnú dohodu s Tureckom, ktorá podľa neho prináša dobré výsledky. V súvislosti s pretrvávajúcim prílevom migrantov do Talianska z Afriky vyhlásil: "Nemôžeme Taliansko nechať osamotené."

Juncker zdôraznil, že bezpečnosť je kľúčovou témou a Únia musí chrániť svojich občanov. Apeloval na lídrov, aby boli ambiciózni a podporili budovanie obrannej kapacity EÚ. "Ak má byť obrana účinná, musí byť dôveryhodná," konštatoval predseda EK. Preto považuje za kľúčovú spoluprácu EÚ a NATO. Zopakoval svoj návrh na vytvorenie európskeho obranného fondu, ktorý by umožňoval spoločný výskum a nákupy bojovej techniky, čo šetrí finančné prostriedky.

Putin má krvavé ruky

"Putin má krvavé ruky a Európska rada na to musí odpovedať," povedal predseda Európskej ľudovej strany v EP Manfred Weber. Vyzval lídrov členských štátov, aby podporili aktívnejšiu úlohu EÚ v Sýrii a dodávky humanitárnej pomoci do krajiny. Privítal názor Nemecka a Francúzska, ktoré podporujú predĺženie ekonomických sankcií proti Rusku, o čom by podľa diplomatických zdrojov mohli európski lídri rozhodnúť práve počas štvrtkového summitu.

Predseda skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Gianni Pittella uviedol, že lídri by na summite v Bruseli mali odsúdiť politiku Ruska a zamerať sa na poskytnutie humanitárnej pomoci Sýrii. "Myslím si, že summit ER nám poskytne len sklamania," povedal Pittella s tým, že Únia by podľa neho mala napríklad viac podporiť investície v Afrike.

Guy Verhofstadt, predseda skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu, v súvislosti s dianím v Sýrii predstaviteľom členských štátov vyčítal, že síce vyjadrujú ľútosť, ale to je nedostatočné. "Sú to ruské lietadlá, Asadovi ľudia a šiitské komandá, ktoré v Sýrii cielene vraždia," kričal v pléne EP Verhofstadt. Podobne ako pred predošlým summitom Európskej rady vyzýval na prijatie prísnejších sankcií proti Rusku.

"Takmer každý summit prináša to isté – len slová a vyhlásenia," konštatoval predseda skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Syed Kamall. Žiada konkrétne riešenia, napríklad vytvorenie priestoru na vytváranie pracovných miest pre mladých. Doterajšie opatrenia Únie sú podľa neho zamerané len na mládež zo strednej triedy. "Verím, že Európska rada sa bude venovať témam, ktoré zaujímajú občanov," zhrnul europoslanec.

Viac o téme: BruselSummit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu