Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozuzlenie v prípade odpálenia výbušnín pred mešitou v Drážďanoch: Polícia zatkla podozrivého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké úrady zatkli muža podozrivého zo septembrového odpálenia podomácky vyrobených výbušných zariadení pred mešitou a kongresovým centrom v Drážďanoch. Informovala o tom dnes prokuratúra.

Polícia zatkla 29-ročného muža z východonemeckého mesta Drážďany vo štvrtok. Takisto skonfiškovala predmety, ktoré možno použiť pri výrobe výbušnín, a získala aj vzorky DNA ako dôkazový materiál, ktorý spája podozrivého z výbuchmi.

Explózia z 26. septembra poškodila vchod do mešity Fatih Camii. V čase trestného činu sa vo vnútri nachádzal imám (islamský duchovný) s manželkou a dvoma synmi, ale neutrpeli zranenia. Druhé výbušné zariadenie explodovalo krátko nato na terase medzi hotelom a kongresovým centrom.

Výbuchy nastali len niekoľko dní pred podujatiami pri príležitosti štátneho sviatku opätovného zjednotenia krajiny, Dňa nemeckej jednoty, ktorý pripadá na 3. októbra. Hostiteľským mestom osláv boli práve Drážďany, kde má sídlo aj protiislamské hnutie PEGIDA.

Zadržaný útočník z Drážďan bol rečníkom na akcii Pegidy

Uväznený Nino K. je podľa internetového vydania denníka Bild známy svojimi xenofóbnymi názormi. Vlani 13. júla dokonca figuroval medzi rečníkmi na podujatí protiislamského hnutia Pegida a prečítal pri tejto príležitosti otvorený list spolkovej kancelárke Angele Merkelovej.

Počas svojho deväťminútového vystúpenia, ktoré zaznamenali kamery, obvinil šéfku spolkovej vlády, že necháva "kriminálnych cudzincov predávať drogy" a "lenivých Afričanov namiesto budovania ich krajín plieniť naše sociálne poisťovne". Islamizmus označil vtedy za mohutného aplauzu asi 2800 podobne zmýšľajúcich účastníkov akcie za "zbraň hromadného ničenia".

 Paradoxne v tomto vystúpení 13 mesiacov pred inkriminovanými explóziami dal Nino K. Merkelovej ultimátum a nepriamo svoj čin avizoval slovami: "Ak chcete, aby v Nemecku a Európe došlo k občianskym vojnám, pokračuje takto ďalej. Od nás však nečakajte zľutovanie". Drážďančana po vystúpení pochválil líder Pegidy Lutz Bachmann konštatujúc: "To boli silné a jasné slová".

Viac o téme: VýbuchDážďany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu