Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odkaz od sýrskej armády naháňa hrôzu: Odíďte, inak zomriete!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ALEPPO - Sýrska armáda dnes oznámila, že ponúkla povstaleckým bojovníkom vo východnom Aleppe príležitosť odísť z mesta a zachrániť si tak život. Sýrske povstalecké skupiny však už Spojeným štátom poslali odkaz, že z obliehaných oblastí východného Aleppa neodídu. Hovorca sýrskej armády brigádny generál Samír Sulajmán uviedol, že tých povstalcov, čo sa rozhodnú zostať, čaká "neodvratná smrť".

Hovorca dodal, že vládne sily a spojenecké milície sa snažia zničiť izolované "hniezdo" opozície vo východnej časti mesta. "Budeme bojovať dovtedy, kým neobnovíme stabilitu a bezpečnosť vo všetkých štvrtiach" Aleppa, zdôraznil Sulajmán. Sýrska armáda dobyla od povstalcov už vyše 50 percent štvrtí východného Aleppa, informoval Sulajmán. Takisto povedal, že boje o znovudobytie historických častí Aleppa, známych pod názvom Staré Aleppo, budú najťažšie, preto armáda použije pešie vojsko aj špeciálne sily.

Sýrske povstalecké skupiny odovzdali už v sobotu Spojeným štátom odkaz, že z Aleppa neodídu. Vyjadrili sa tak po tom, čo Moskva vyzvala Washington na rozhovory o úplnom stiahnutí povstaleckých bojovníkov z obliehaných štvrtí Aleppa. Predstaviteľ povstalcov Zakaríja Malahifdží tlačovej agentúre Reuters z Turecka povedal, že Spojeným štátom poslali takúto reakciu na návrh Ruska: "Naša odpoveď je nasledovná: nemôžeme nechať naše mesto, naše domovy najatým milíciám, ktoré režim zhromaždil a poslal do Aleppa." Povstalci tiež vyzvali "priateľov sýrskeho ľudu", aby stáli pri nich, okamžite poslali potraviny a lieky do východného Aleppa a evakuovali ranených, dodal Malahifdží.

Počet obetí náletov v sýrskej provincii Idlib stúpol na 52

Počet obetí dnešných náletov na oblasti ovládané povstalcami v provincii Idlib v severozápadnej Sýrii stúpol dnes na 52. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Predchádzajúce správy SOHR uvádzali 29 obetí.Podľa najnovších údajov SOHR 26 ľudí, vrátane troch detí, zahynulo pri leteckých útokoch neidentifikovaných lietadiel na trhovisko v meste Kafr Nabil na južnom okraji provincie Idlib.

Ďalších najmenej 18 civilistov prišlo podľa SOHR o život pri nových útokoch vojnových lietadiel - údajne ruských - v meste Maarat an-Numán, tiež na južnom okraji Idlibu. Dve ženy zahynuli dnes už skôr pri náletoch podniknutých na spomínané mesto Maarat an-Numán a na neďalekú dedinu Nakír. Šesť ďalších civilistov bolo zabitých v meste Tamána v okrajových oblastiach Idlibu, doplnilo SOHR. Provincia Idlib je prevažne v rukách povstaleckej koalície, do ktorej patrí vplyvná extrémistická skupina Džabhat Fath aš-Šám, predtým nazývaná Front an-Nusra, ktorá je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida. Minulý mesiac Rusko, kľúčový vojenský spojenec vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, oznámilo začiatok veľkej ofenzívy v Idlibe a stredosýrskej provincii Homs.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu