Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia banská tragédia: Po fatálnom výbuchu zahynulo v štôlňach 17 baníkov

Banské nešťastie v Číne
Banské nešťastie v Číne (Zdroj: SITA)

PEKING - Pri výbuchu v uhoľnej bani na severe Číny zahynulo dnes 17 baníkov a ďalších desať uviazlo v podzemí. Informovali o tom čínske štátne médiá. Po explózii zachránili štyroch baníkov z celkovo 31 ľudí, ktorí pracovali pod zemou, uviedla správa mesta Čch'-feng vo Vnútornom Mongolsku, kde sa baňa nachádza.

Oficiálna tlačová agentúra Sinchua informovala o 17 mŕtvych baníkoch s tým, že záchranári pátrajú po desiatich zvyšných banských pracovníkoch spoločnosti Baoma Mining Co. Ltd.

Správy o novom výbuchu prišli len niekoľko hodín po tom, ako čínski banskí záchranári potvrdili smrť 21 baníkov, ktorí v utorok večer uviazli pod zemou po nehode v uhoľnej bani v meste Čchi-tchaj-che v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny. Táto baňa fungovala bez povolenia a v súvislosti s tragédiou v nej zadržali štyri osoby.

Čína je v súčasnosti celosvetovo najväčším producentom i spotrebiteľom uhlia. Tento rok oznámila, že plánuje uzavrieť vyše tisícku zastaraných baní. Zároveň však stavia stovky ďalších. Len v roku 2014 zahynula pri nehodách v uhoľných baniach v Číne takmer tisícka ľudí, uvádza tamojší úrad bezpečnosti práce. Obdobné čísla pre tento či minulý rok doposiaľ známe nie sú. Oficiálne údaje však nezávislí experti často spochybňujú.

Viac o téme: Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu