Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusko je pripravené na predĺženú prestávku v bojoch proti povstalcom v Aleppe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA/ŽENEVA - Rusko predĺži dnešnú prestávku v bojoch proti povstalcom v sýrskom Aleppe o ďalších 24 hodín. Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ktorého vyhlásenie prevzala dnes agentúra DPA, predĺženie pokoja zbraní nariadil prezident Vladimir Putin.

So zmenou trvania tzv. humanitárnej prestávky v Aleppe, ktorá má slúžiť na odsun civilistov a bojovníkov, súhlasí aj sýrska vláda, dodal Šojgu. Bombardovanie a ostreľovanie povstaleckých štvrtí malo byť pôvodne prerušené iba dnes od 8.00 do 16.00 h miestneho času, už v stredu však ruská armáda oznámila predĺženie o tri hodiny.

Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc v Sýrii Jan Egeland medzitým vyjadril v Ženeve nádej, že prestávka v paľbe bude trvať ešte dlhšie, a to najmenej do pondelka. Ruské a sýrske vzdušné sily už od utorka nepodnikajú nálety na povstalecké štvrte Aleppa, pričom požadujú odsun zostávajúcich obyvateľov a protivládnych bojovníkov. Cieľom humanitárnej prestávky je poskytnúť OSN a Červenému polmesiacu možnosť evakuovať chorých a zranených ľudí.

Hollande chce čo najrýchlejšie predĺžiť prímerie

Prichádzam na tento summit, aby som ostatných presvedčil, že treba použiť všetky prostriedky na predĺženie prímeria v Aleppe a vpustenie humanitárnej pomoci do tohto sýrskeho mesta. Pred začiatkom zasadnutia Európskej rady to dnes povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

Francúzsky prezident uviedol, že v prípade pokračovania bombardovania Aleppa a snahy "vymazať toto mesto z mapy" treba zvažovať všetky nástroje, ktorými môže únia zareagovať. Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že sa bude snažiť o dosiahnutie dlhodobého prímeria v Aleppe. Situácia v meste je podľa nej neľudská a Rusko je za to spoluzodpovedné, informovala agentúra AP.

O Sýrii v stredu rokovali Hollande a Merkelová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Berlíne. Obaja označili bombardovanie Aleppa za vojnový zločin a tlačili na ruského prezidenta, aby ho zastavil - rovnako ako aj podporu Asadovho režimu.

Rusko dnes oznámilo, že prerušenie bojov o sýrske mesto Aleppo, ktoré malo trvať do dnešného večera, bude predĺžené o ďalších 24 hodín. Prestávka v bombardovaní má poskytnúť zástupcom OSN a Červeného polmesiaca dostatok času na evakuáciu chorých a zranených ľudí z obliehaných častí Aleppa pod kontrolou povstalcov.

Viac o téme: RuskoAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu