Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNA SPRÁVA Letisko v Londýne bolo po evakuácii vyhlásené za bezpečné: Podozrenie z terorizmu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

LONDÝN - Na letisku London City v britskej metropole dnes boli kvôli údajnému chemickému incidentu evakuovaní cestujúci a zamestnanci letiska. Okolo 19.00 h miestneho času vyhlásili zásahové zložky priestory za "bezpečné", keďže merania nepreukázali chemické zamorenie, informoval spravodajský server BBC.

Aktualizované 21:45

Podľa zverejnených údajov museli zdravotníci na letisku poskytnúť pomoc 26 osobám, ktorým prišlo nevoľno a mali ťažkosti s dýchaním. Dvoch pacientov po tejto udalosti hospitalizovali. Evakuácia sa týkala približne 500 ľudí, z ktorých mnohí čakali na obnovenie prevádzky medzi lietadlami na ploche.

Evakuácia letiska.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Policajti a hasiči v ochranných odevoch prekontrolovali dvakrát celú letiskovú budovu, chemické meranie však nezachytilo žiadne zvýšené hodnoty", uviedla BBC s odvolaním sa na vyhlásenie hasičského zboru. Evakuované priestory po vyvetraní a prehľadaní opäť sprístupnili cestujúcim.

Agentúra AP uviedla, že príčina poplachu, ktorý sprevádzalo spustenie požiarneho alarmu, zostáva nejasná, nepredpokladá sa však, že by mohol súvisieť s terorizmom. Londýnska metropolitná polícia informovala, že pri prehliadke sa našiel sprej s dráždivým plynom, ktorý odhodil niektorý z cestujúcich.

Letisko London City slúži hlavne podnikateľskej klientele neďalekého finančného centra. Po evakuácii boli zrušené všetky lety a niekoľko prichádzajúcich lietadiel z destinácií, ako je Frankfurt, Amsterdam, Belfast a Paríž boli odklonené na iné letiská.Letisko ročne odbaví asi štyri milióny cestujúcich, najviac ho využíva spoločnosť British Airways.
 
Hovorca letiska City podľa BBC uviedol, že k evakuácii došlo približne o 16.00 h miestneho času, keď sa v budove rozozvučal požiarny alarm. Hasiči následne vyslali na miesto udalosti zariadenia využívané pri "chemických incidentoch". Podľa citovaného vyjadrenia jedného s prítomných cestujúcich museli ľudia čakať pri lietadlách na ploche, pričom sa ukryli pod krídla, keďže začalo pršať.

Viac o téme: LetiskoEvakuáciaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu