Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalšia rana pre rodinu: Slovák (†22) zomrel pri výbuchu v nórskej ZOO, oznámili krutú príčinu

Miesto, kde prišlo k tragédii Zobraziť galériu (2)
Miesto, kde prišlo k tragédii (Zdroj: nrk.no)

OSLO - Slovák, ktorý pracoval ako sezónny brigádnik v zoologickej záhrade v Nórsku, zahynul 9. júla v dôsledku explózie pri grilovaní. Tamojší inšpektorát práce dnes ráno zverejnil závery svojho vyšetrovania. V správe sa uvádza, že zmes v plynovom grile bola zapálená tak, že došlo k výbuchu. Funkčná skúška preukázala, že samotný gril bol technicky v poriadku, príčinou bol nevhodný spôsob, akým došlo k manipulácii.

Tragédia v ZOO: Mladý Slovák (†22) odišiel za prácou do Nórska, prišla šokujúca smrť

Mladíka po pracovnom úraze, ktorý sa stal ráno cez víkend, prevážala letecká záchranná služba, no ešte vo vrtuľníku skonal. Lekári mu už nedokázali pomôcť a v nemocnici v meste Arendal ho prehlásili za mŕtveho. K nehode došlo v zoo blízko vchodu do Sveta kapitána Sabeltannsa. Ďalší dvaja zamestnanci skončili na pohotovosti s ľahšími zraneniami.

Kritika nejasných postupov

Podľa portálu fvn.no správa inšpektorátu práce konštatuje, že bezprostrednou príčinou tragédie bolo to, že propán naplnil ohnisko, dvojité varné komory a dymovú komoru. Takisto sa ukázalo, že odvzdušňovanie plynu, spôsobilo, že zmes sa stala výbušnou. Pri zapálení zmesi sa zvýšil tlak a prechod do dymovej komory bol veľmi silný.

Vedenie zoo súhlasilo so základnými údajmi uvedenými v správe, v ktorej sa píše, že zamestnanci nemali dostatočný výcvik v používaní grilu a nepoznali nutné opatrenia. Inšpektorát práce teraz zváži, či udelí zoo pokutu za porušenie zákona o pracovnom prostredí.

Ďalšia rana pre rodinu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nrk.no)

Zoo priznala svoju chybu

"V prvom rade ide o vážnu a smutnú udalosť pre park. Pre nás je dôležité zamerať sa na to, čo môžeme urobiť, aby sa tomu zabránili v budúcnosti," povedal riaditeľ zoo Arnstein Aamodt a dodal, že urobia dôkladnú revíziu, aby mohli inšpektorátu poskytnúť svoje stanovisko.

Podľa riaditeľa ide o legitímnu kritiku a musia zabezpečiť, aby boli v určitých bodoch dôslednejší. Určite je čo zlepšovať z hľadiska výcviku zamestnancov, na druhej strane však majú iný názor na niektoré skutočnosti uvedené v správe. Momentálne však nechcel komentovať detaily.

"Ak sa niečo vážne stane, je pre nás prirodzené skontrolovať niektoré náležitosti parku. Ide o proces, ktorý bude pokračovať," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu