Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Návrh slobodných parlamentom neprešiel: Rakúsko sa do V4 nepridá

Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Návrh rakúskych slobodných z FPÖ, aby sa Rakúsko pripojilo ku skupine krajín Vyšehradskej štvorky (V4), dnes popoludní nenašiel potrebnú podporu v zákonodarnom zbore alpskej republiky vo Viedni.

Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz na margo iniciatívy FPÖ konštatoval, že vstup do skupiny krajín V4 nie je možný, pretože ide o "uzavretý klub bez možnosti prijať nové štáty", avšak naznačil, že je za dobrú spoluprácu so skupinou, ktorú tvoria ČR, Maďarsko, Poľsko a SR. Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Líder slobodných Heinz-Christian Strache má však o tom pochybnosti, veď v reakcii konštatoval, že aj uzavretú skupinu možno otvoriť. "Mnohí vo Vyšehradskej štvorke by sa tešili, ak by Rakúsko smerom k nim urobilo ústretový krok," vyhlásil. Hovorca slobodných pre zahraničnú politiku Johannes Hübner sa domnieva, že členstvo vo V4 by posilnilo aj úlohu Rakúska v rámci Európskej únie, pretože krajiny skupiny V4 predstavujú medzičasom podľa jeho slov fakticky v únii aj "mocnosť s možnosťou veta".

Predstavitelia strán rakúskej vládnej koalície sa dnes na parlamentnej pôde vyjadrili proti vstupu Turecka do Európskej únie. Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz v tejto súvislosti potvrdil, že nepodporí ani otvorenie nových kapitol prístupových rokovaní, ani zintenzívnenie prístupových rokovaní, vyplýva zo správ ORF.

Viac o téme: RakúskoV4Heinz-Christian StracheVyšehradská štvorkaFPO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu