Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Petrohrad vydal nariadenie pre prípad vojny: Opakuje sa desivá história? Chlieb na prídel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PETROHRAD - Nové nariadenie petrohradského gubernátora Georgija Poltavčenka "o zaistení potravinovej bezpečnosti" zaručuje v prípade vypuknutia vojny každému obyvateľovi mesta 300 gramov chleba na deň počas 20 dní. "To je menej ako štandardné balenie krájaného chleba," poznamenal spravodajský server Newsru.com o petrohradskej novinke. V meste na Neve v súčasnosti žije 5,2 milióna ľudí.

Test pripravenosti na ruskú inváziu do Pobaltia: Takto obstálo NATO, tri možnosti vývoja

Za druhej svetovej vojny obyvatelia mesta, ktoré sa vtedy volalo Leningrad, dostávali spočiatku 800 gramov chleba na deň. Prídel sa ale počas obliehania nemeckými nacistickými vojakmi neustále znižoval, až v najhoršej dobe predstavoval len 125 gramov, a to po celých 35 dní. Mnoho ľudí vtedy umrelo od hladu, pripomenul server.

Blokáda Leningradu trvala takmer 900 dní. Hlad, choroby, zima, ostreľovanie aj priame boje si podľa niektorých zdrojov vyžiadali až poldruha milióna vojenských a civilných obetí. Počas blokády bolo zásobovanie možné len letecky alebo cez zamrznuté Ladožské jazero. Obkľúčenie s cieľom vyhladovať centrum boľševickej revolúcie je považované za jeden z najväčších vojnových zločinov proti ľudskosti.

Blokáda Leningradu
Zobraziť galériu (3)
Blokáda Leningradu  (Zdroj: TASR/AP)

Hladné prídely pripisujú historici aj chybnému rozhodnutiu straníckeho vedenia Leningradu sústrediť zásoby potravín do centrálnych skladov, ktoré zhoreli pri nálete hneď na začiatku obliehania. Ale vedenie sa bálo požiadať diktátora Josifa Stalina o nové dodávky potravín.

Výnos terajšieho gubernátora sa týka vytvárania potravinových rezerv, ktoré sa skladajú z "operatívnych zásob" pšenice a raže, ktoré môžu poslúžiť na intervenciu na trhu kvôli regulácii cien, a z "nedotknuteľných rezerv", ktoré práve majú zaručiť vyššie spomínaných 300 gramov chleba.

Petrohrad vydal nariadenie pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Oproti vlaňajšku sa ale petrohradské rezervy podľa výnosu zmenšia o tretinu, z 92 200 ton na 69 700 ton v najbližších troch rokoch. Z toho "nedotknuteľné rezervy" predstavujú 21 700 ton pšenice a 9400 ton raže.

Viac o téme: Petrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu