Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Americká armáda varuje: Budúca vojna s Ruskom a Čínou bude extrémne smrteľná a rýchla

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americká armáda varuje, že budúca vojna s Ruskom alebo Čínou by mohla byť "Extrémne smrteľná a rýchla. Experti hovoria, že nadchádzajúce desaťročie sa bude zásadne líšiť od posledných 25 rokov. Ako príklad "vojny budúcnosti" uvádzajú predstavu pozemných bojov dávnej minulosti, ktoré sú zrýchlené a podporené umelou inteligenciou. Presné munície budú položené vo väčších strategických oblastiach, kde všetko riadi rýchlosť internetu.

Ide o predstavu, ktorej sa pridržiava americká armáda. Na základe nej sa usiluje pripraviť sa na zneškodnenie a porazenie nepriateľov Ameriky v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí.

Národ čelí existenciálnej hrozbe z "moderných národných štátov, ktoré pôsobia agresívne v militarizovaných súťažiach," povedal generálporučík Joseph Anderson, armádny zástupca náčelníka štábu pre operácie, plány a školenia na výročnom zasadnutí Asociácie  Americkej armády tento týždeň vo Washingtone. 

Americká armáda varuje: Budúca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ako informuje defenseone.com, na zasadnutí odznelo, že Čína je rastúcou hrozbou, no nie je jediná, ktorá môže svojou silou zasiahnuť celý svet.  Technologicky stále napreduje, a preto núti Pentagon premýšľať a pripravovať sa na "násilie vo váhe, ktoré americká armáda nevidela od vojny v Kórei," uviedol generálmajor William Hix, Andersonov zástupca, a dodal: "Konvenčné konflikt v blízkej budúcnosti bude extrémne smrtiaci a rýchly. A nebudeme mať stopky."


Prečítajte si aj:

Ruské médiá vystrašili národ: Raketový útok Američanov, o pár hodín museli s pravdou von


Podľa Hixa začne vojna s minimálnym upozornením. Armáda musí preto nájsť spôsoby, ako udržať vysokú pripravenosť a naučiť sa rýchlejšie konať. Ešte revolučnejší dopad bude mať umelá inteligencia a autonómne systémy na bojisku. "Je pravdepodobné, že rýchlosť udalostí bude namáhať naše ľudské schopnosti," povedal Hix adodal: "Je predpoklad, že rýchlosť s akou môžu stroje rozhodovať v ďalekej budúcnosti, sa vyrovná našim schopnostiam a utvorí nový vzťah medzi človekom a strojom."

 

Viac o téme: VojnaRuskoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu