Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska únia finančne pomôže Afganistanu: Na obnovu krajiny poskytne obrovskú sumu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Európska únia poskytne pre Afganistan sumu vo výške 1,2 miliardy eur a podobné finančné záväzky očakáva aj od ďalších partnerov. Uviedla to dnes v Bruseli na konferencii o Afganistane šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Celková suma zo strany EÚ sa však ešte môže zvýšiť, pretože podľa agentúry DPA len samotné Nemecko ponúklo 1,7 miliardy eur na rozvoj a obnovu Afganistanu počas nasledujúcich štyroch rokov. Mogheriniová zároveň upozornila, že medzi financiami EÚ sľúbenými pre Afganistan a záväzkami Kábulu vziať späť afganských migrantov z krajín Únie, na čom sa obe strany dohodli 2. októbra, nie je spojitosť.

Druhý deň medzinárodnej konferencie, na ktorej sa zúčastňujú predstavitelia vyše 70 krajín a okolo 30 medzinárodných organizácií, je venovaný otázkam finančnej podpory krajiny, trpiacej dôsledkami predošlých konfliktov a prebiehajúcej vojny s radikálnym islamistickým hnutím Taliban.

Európska únia v utorok prisľúbila Afganistanu sumu 200 miliónov eur na najbližšie dva roky, ktorá je určená na budovanie štátnych štruktúr a podmienená pokrokom v reformách. EÚ ako hostiteľ konferencie si kladie za cieľ, aby finančné prostriedky určené na podporu Afganistanu na najbližšie štyri roky zostali na úrovni štyroch miliárd dolárov ročne tak, ako bola táto pomoc nastavená v roku 2012.

Federica Mogheriniová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Donorská konferencia prisľúbila Afganistanu menej peňazí, ako sa čakalo 

Medzinárodné spoločenstvo dnes v Bruseli predstavilo záväzky vo výške 15,2 miliardy dolárov (13,56 mld. eur), ktoré poskytne pre Afganistan v priebehu najbližších štyroch rokov. Je to o niečo menšia suma, ako očakávala Európska únia, hlavný organizátor dvojdňovej konferencie o Afganistane v Bruseli.

Lídri EÚ sa pred konferenciou netajili predstavami, že sa im podarí pre túto konfliktami poznačenú stredoázijskú krajinu zabezpečiť na najbližšie obdobie sumu štyroch miliárd dolárov ročne, čiže 16 miliárd USD na štyri roky.

Na tejto sume sa medzinárodné spoločenstvo dohodlo v roku 2012. Afganistan je jednou z najchudobnejších a politicky najnestabilnejších krajín sveta aj napriek mnohomiliardovým investíciám svetového spoločenstva do tejto krajiny za posledných 15 rokov.

Predstavitelia EÚ na konferencii zdôraznili, že financovanie (EÚ dá na obnovu Afganistan 1,2 miliardy eur) bude priamo závisieť od reforiem afganskej vlády národnej jednoty v oblastiach, ako sú posilnenie demokracie a súdnictva, boj proti korupcii a posilňovanie hospodárstva.

Viacerí lídri prítomní na bruselskej konferencii zdôraznili aj potrebu spolupráce Kábulu v otázkach migrácie, najmä po tom, ako v nedeľu EÚ s Afganistanom podpísala politickú dohodu o vracaní nelegálnych afganských migrantov z EÚ späť do krajiny ich pôvodu.

Viac o téme: AfganistanEurópska úniaFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu