Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Najhorší útok prírody v tomto roku: Pohľad na smrtiaci hurikán z vesmíru!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP)

HAVANA/BRATISLAVA - Najsilnejší hurikán od roku 2007 sa presúva Karibským morom na sever a blíži sa k Haiti, pričom ho sprevádza vietor s rýchlosťou až 230 kilometrov za hodinu. Varovanie pred ním vydalo už aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Napriek tomu, že Jamajka sa najhoršiemu zrejme vyhne, z východnej časti Kuby už úrady evakuovali vyše 300 000 ľudí. Doteraz si hurikán Matthew vyžiadal tri obete a môže ich byť ešte oveľa viac. Stav pohotovosti vyhlásili už aj guvernéri amerických štátov Florida a Severná Karolína.

O 5:00 SELČ sa stred nebezpečného hurikánu nachádzal asi 155 kilometrov južne od Tiburonu na najzápadnejšom cípe Haiti a 310 kilometrov juhozápadne od metropoly Port-au-Prince. Severným smerom sa pohyboval rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu.

Výdatné dažde, ktoré živel sprevádza, začali v noci na dnes zaplavovať ulice západohaitských miest. Stred hurikánu by sa mal nad juhozápadným cípom Haiti prehnať za úsvitu miestneho času. Odtiaľ by sa mal ďalej presunúť nad východnú Kubu.

VIDEO Najhorší útok prírody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Enormné množstvo dažďa

Podľa pozorovaní NASA dochádza najmä východne od stredu hurikánu Matthew k veľmi silným zrážkam, ktoré môžu mať devastačné následky. Takto vyzerá ich znázornenie na 3D modeli.

VIDEO Najhorší útok prírody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nasa/JAXA)

Slováci, nepodceňujte nebezpečenstvo

"Z južnej časti Karibského mora sa pohybuje severným smerom hurikán Matthew. Jeho prechod Jamajkou, Haiti a východnou časťou Kuby, kde sa za najohrozenejšie oblasti predpokladajú provincie Guantánamo a Santiago de Cuba, sa očakáva v priebehu utorka od skorých ranných hodín miestneho času. Sprevádzať ho má silný vietor a intenzívne dažde," uvádza slovenský rezort diplomacie.

VIDEO Najhorší útok prírody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ak sa Slováci rozhodnú vycestovať do menovaných oblastí, mali by rátať s obmedzením vnútroštátnych letov a dopravných spojení medzi uvedenými karibskými ostrovmi. "Podľa predpovedí meteorológov má hurikán následne pokračovať v strede týždňa smerom na Bahamy," upozorňuje ministerstvo.

Veľvyslanectvo ďalej vyzýva všetkých Slovákov, ktorí plánujú cestovať do týchto oblastí, aby pozorne sledovali správy na webových stránkach amerického Národného centra pre hurikány so sídlom v Miami na Floride (www.nhc.noaa.gov) a držali sa pokynov miestnych úradov.

VIDEO Najhorší útok prírody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Evakuácia obyvateľov

Haitské úrady naďalej evakuujú obyvateľov z oblastí, ktoré by mal hurikán zasiahnuť najsilnejšie. Mnohí z nich to však odmietajú, pretože nechcú opustiť svoj jediný majetok. Podľa niektorých predpovedí by mohol na niektorých miestach napršať až meter vody. V najchudobnejšej krajine Karibiku sa očakávajú rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy.

Niektoré ulice v haitskom meste Les Cayes už sú pod vodou. Zhruba 2000 ľudí zo štvrti La Savane odmietlo výzvu vlády na opustenie pobrežných oblastí. Mnohí z nich sa totiž obávajú, že po evakuácii zlodeji ich obydlia vyrabujú. Ministerstvo vnútra preto nariadilo miestnym úradom, aby v prípade nevyhnutnosti pristúpili k nútenej evakuácii.

Jamajka medzitým odvolala varovanie pred hurikánom. V platnosti zostáva varovanie pred tropickou búrkou. Podľa pôvodných predpovedí mal Matthew zasiahnuť východ Jamajky, podľa aktuálnych dát sa ale bude pohybovať o niečo východnejšie. "Unikli sme tomu najhoršiemu, ale ešte nie sme úplne v suchu," uviedol riaditeľ jamajskej meteorologickej služby Evan Thompson.

Z východnej časti Kuby už úrady preventívne evakuovali 316-tisíc ľudí. "Dvadsať tisíc našlo prístrešie v útulniach a 296-tisíc u svojich príbuzných," uviedol zástupca riaditeľa civilnej obrany ostrova Luis Ángel Macarena. Kubánska vláda vyhlásila výstrahu pred hurikánom v šiestich východných provinciách, v ktorých sa nachádza aj druhé najväčšie mesto krajiny Santiago a americká vojenská základňa Guantánamo.

VIDEO Najhorší útok prírody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hurikán má už tri obete

Matthew si od svojho vzniku vyžiadal už najmenej tri obete. Po 16-ročnom chlapcovi na ostrove Svätý Vincent a staršom mužovi v Kolumbii dnes zahynul haitský rybár. Ďalší haitský muž je nezvestný.

Po prechode nad východnou Kubou by mohol Matthew pokračovať smerom k Bahamských ostrovom. Zasiahnuť by mohol aj juh a východ Spojených štátov. Na určenie presnej trasy je ale podľa Národného strediska pre hurikány ešte príliš skoro.

Najhorší hurikán od roku 2007

Americké Národné centrum pre hurikány v sobotu informovalo, že hurikán Matthew zosilnel a dosiahol piaty stupeň, čím sa stal najsilnejším v oblasti Atlantiku od hurikánu Felix v roku 2007. Hurikán totiž sprevádza vietor s rýchlosťou 260 km/h, ktorý v nárazoch dosahuje až 320 km/h. Matthew je piatym v tohtoročnej sezóne atlantických hurikánov.

Viac o téme: Hurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu