Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nálety na Aleppo poškodili nemocnice a zabili dvoch pacientov: Pápež útoky odsúdil

Nálety na Aleppo pokračujú
Nálety na Aleppo pokračujú (Zdroj: SITA)

ALEPPO/VATIKÁN - Nálety dnes vážne poškodili dve nemocnice v povstalcami ovládanej východnej časti sýrskeho mesta Aleppo a vyžiadali si životy dvoch ťažko chorých pacientov. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na zdravotníkov.

Letecké útoky zasiahli aj pekáreň vo štvrti al-Maádí, kde zahynulo najmenej šesť civilistov, ktorí si prišli po chlieb, dodala agentúra DPA. Toto ostreľovanie podnikli sily sýrskeho režimu, ako uviedli aktivisti a organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia, niektorí z nich vážne. Fotografie zverejnené aktivistami na internete zachytávali chlieb pokrytý krvou a porozhadzovaný po zemi.

Rozsiahlu ofenzívu na staroveké mesto podniká sýrska vláda a jej ruskí spojenci od minulého týždňa s cieľom dobyť aj jeho východnú časť. Letecké útoky sa odohrali dnes skoro ráno a zasiahli aj spomínané nemocnice M2 a M10, pričom zničili generátory a prerušili dodávky vody. Nemocnice boli preto dočasne vyradené z prevádzky.

Muhammad Abú Radžab, šéf nemocnice M10 - najväčšej z ôsmich nemocníc vo východnom Aleppe - povedal, že dvaja pacienti zomreli, lebo ich nemohli prístrojmi udržiavať pri živote. Radžab dodal, že veľmi vážne poškodená bola jednotka intenzívnej starostlivosti. Adham Sahlúl zo Sýrsko-americkej lekárskej spoločnosti so sídlom v tureckom meste Gaziantep potvrdil nálety a označil ich za zámerné. Podľa jeho slov vládne sily poznajú lokalitu oboch nemocníc.

Obliehanie východného Aleppa spôsobuje, že táto mestská oblasť má už len šesť fungujúcich nemocníc, ale iba tri z nich sú schopné zvládnuť núdzové situácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala na vytvorenie humanitárnych koridorov, ktorými by z obliehaného východného Aleppa evakuovali chorých a zranených Sýrčanov.

Pápež František odsúdil útok na Alepoo

Pápež František dnes odsúdil ofenzívu na sýrske mesto Aleppo a vyhlásil, že všetky osoby, ktoré majú na svedomí tieto útoky, sa budú zodpovedať Bohu. Pápež povedal na dnešnej verejnej audiencii na Námestí svätého Petra vo Vatikáne povedal, že "s utrpením obyvateľov Aleppa je spojený v modlitbách a duchovnou blízkosťou". František vyjadril "hlbokú bolesť a silné obavy z toho, čo sa deje". "Deti a starší ľudia... každý zomiera," dodal.

Pápež vyzval, aby bolo na ochranu civilistov v sýrskej občianskej vojne, ktorá trvá už od roku 2011, vynaložené čo najväčšie úsilie. "Apelujem na svedomie ľudí zodpovedných za bombardovanie a upozorňujem, aby počítali s tým, že budú musieť predložiť Bohu zúčtovanie" svojich činov, zdôraznil.

Sýrski povstalci dostali zo zahraničia nový typ rakiet Grad

Viaceré štáty dodali sýrskym povstalcom rakety zem-zem typu Grad v reakcii na zintenzívnenú, Ruskom podporovanú ofenzívu vládnych síl na mesto Aleppo. S odvolaním sa na povstaleckého veliteľa o tom dnes informovala agentúra Reuters. Rakety Grad sovietskej výroby boli na územie Sýrie dodané v "ohromnom množstve" a budú použité na bojiskách v mestách Aleppo, Hamá, ako aj v pobrežných oblastiach, vyhlásil povstalecký veliteľ plukovník Fáris Bajúš.

Hoci sa tieto rakety dostávali do rúk povstalcov aj skôr, podľa zmieneného veliteľa im teraz dodali účinnejší typ, s akým vzbúrenci ešte nemali do činenia. Každá salva obsahuje 40 striel, protivzdušným arzenálom však povstalci stále nedisponujú. Na videozáberoch zverejnených na internete možno vidieť, ako bojovníci Slobodnej sýrskej armády (FSA) odpaľujú rakety Grad na vládne pozície pri Aleppe. Bajúš potvrdil, že ide o novo dodané raketové systémy.

Povstalecké skupiny organizované pod FSA v minulosti dostali vojenskú pomoc od štátov, ktoré sú proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a to prostredníctvom Američanmi podporovaného koordinačného strediska v Turecku.

Viac o téme: SýriaAleppoPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu