Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americký učiteľ prežíva horor svojho života: Ozbrojení muži ho uniesli priamo zo školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SANÁ - Ozbrojení muži uniesli v utorok amerického učiteľa zo školy s vyučovacím jazykom anglickým v jemenskom hlavnom meste Saná, uviedli dnes svedkovia tlačovej agentúre Reuters. Ide o najnovší zo série únosov cudzincov v krajine sužovanej vojnou. Ozbrojení muži v civilnom oblečení vošli do školy a prinútili učiteľa nastúpiť do ich auta, pričom z miery vyvedení kolegovia a žiaci situáciu sledovali.

"Boli sme šokovaní, keď ozbrojená skupina vstúpila do budovy. Dostali sa do učiteľovho kabinetu a odviedli ho na neznáme miesto," spresnil jeden jemenský učiteľ v škole. "Máme správy, že občania USA sú v Jemene zadržiavaní. Zachovávame súkromie týchto občanov a to nám bráni ďalej sa k prípadu vyjadrovať," povedala agentúre Reuters hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Počas rokov pred vypuknutím občianskej vojny v marci 2015 (keď ozbrojené povstalecké šiitské hnutie húsíov dobylo metropolu Saná) boli unesené desiatky cudzincov. Väčšinu zadržiavaných prepustili, keď únoscovia pochádzajúci z kmeňov dosiahli v miestnych sporoch ústupky od centrálnych úradov, ale niektorých unesených militanti popravili.

Vlani v decembri bola unesená tuniská pracovníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) a minulý mesiac sa objavila na videu, v ktorom prosila o život, pričom nad ňou stál maskovaný muž.

Keď húsíovia prevzali moc v krajine, mnoho krajín bolo nútených zatvoriť svoje veľvyslanectvá a humanitárne organizácia výrazne znížili počet členov svojho personálu, čím sa znížil počet cudzincov - aj unesených - v Jemene.

Avšak počas 18-mesačnej vojny húsíovia, spriaznení so šiitským Iránom, zadržali viacero Američanov pre obvinenia zo špionáže. Húsíovia totiž obviňujú Spojené štáty z vyzbrojovania a podpory koalície vedenej susednou Saudskou Arábiou, ktorá zasahuje do občianskej vojny vojenskými operáciami. Susedný Omán sprostredkoval prepustenie dvoch Američanov zadržiavaných húsíjmi vo väzbe.

Viac o téme: únosSaná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu