Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Päť dôvodov, prečo by si Európania mali priať víťazstvo Donalda Trumpa: Svet bude iný!

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: glob)

BERLÍN - Niektorí Európania majú dôvod si priať, aby prezidentské voľby v Spojených štátoch vyhral Donald Trump. Ako v stredu napísal publicistický server Politico, umožnilo by to napríklad zrušiť dohodu o voľnom obchode medzi obomi stranami a súbežne obmedziť vplyv amerických spoločností z Wall Streetu. Vznikli by tiež podmienky na to, aby Európska únia začala budovať svoju armádu. Ďalším dôvodom je nádej, že sa Európa zbaví dohľadu USA v rámci spolupráce tajných služieb. A ako piaty dôvod označil server Politico škodoradosť, ktorú by z Trumpovho zvolenia Európania mali.

VIDEO Čech natočil kolaps Clintonovej: Spôsobil hotový ošiaľ, zasypalo ho 26-tisíc správ

Ako sa vyjednávanie o dohode o voľnom obchode preťahuje, dvíha sa proti nemu v Európskej únii stále väčší odpor. Mnohí jej odporcovia v nej vidia trójskeho koňa amerických firiem, aby mali na starom kontinente ešte väčší vplyv. Naopak obmedzenie tohto vplyvu vítajú niektoré európske vyššie vrstvy, ľavičiari a populisti, ktorých spájajú antiamerické nálady. Zvolenie Trumpa by tak pochovalo poslednú nádej na vyjednanie dohody o voľnom obchode, pretože newyorský realitný magnát ju tiež odmieta s tvrdením, že ohrozuje záujmy amerických pracujúcich.

Vznik európskej armády sa vzhľadom na bezpečnostné záruky vojensky úplne nadradených Spojených štátov, ktoré pokrývajú 75 percent rozpočtu NATO, doteraz odsúval. Trumpovo znechutenie nad úplnou európskou závislosťou na americkej vojenskej moci a jeho ochota ponechať Európanov ich osudu tak môžu situáciu rýchlo zmeniť. Obzvlášť keď len málo Európanov by si Trumpa prialo za vrchného veliteľa. Nemecko a Francúzsko už dali najavo, že sú pripravené vznik európskej armády urýchliť.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšou problematickou témou medzi EÚ a USA je spolupráca v oblasti tajných služieb, ktorú skomplikovalo prevalenie informácií, že Američania sledujú elektronickú a telefonickú komunikáciu Európanov, vrátane ich najvyšších politikov. Vyzradil to bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý by podľa Trumpa mal byť popravený, ale ktorý je pre európsku mládež hrdinom. Trumpovo víťazstvo by bolo vítanou správou pre odporcov spolupráce tajných služieb.

Najmocnejšou hybnou silou tajnej nádeje Európy na Trumpovo víťazstvo je ale jednoducho škodoradosť. Väčšina Európanov nikdy nebrala tvrdenia o výnimočnosti USA vážne. A napriek tomu boli po desiatky rokov vystavení americkým tvrdeniam o morálnej prevahe USA, a o tom, že Spojené štáty nielenže oslobodili Európu od fašizmu, ale aj z pazúrov komunizmu. Zvolenie Trumpa za prezidenta by podľa nemálo Európanov ukázalo, že USA sa naozaj od Európy nijako nelíšia. A že sú rovnako nefunkčné, vystavené najnižším pudom a náchylné veriť falošným sľubom demagógov, uzatvára Politico.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu