Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alarmujúca situácia v Brne: Voda obsahuje nebezpečné baktérie, pitná je len po prevarení!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Voda v Brne a v obciach, kam dodávajú vodu Brnenské vodárne a kanalizácie, je do odvolania pitná len po prevarení. Dôvodom je výskyt koliformných baktérií, ktoré spôsobujú hnačkové ochorenia a môžu vážne ohroziť zdravie.

Podľa Brnenských vodární a kanalizácií (BVK) boli zaznamenané len v nízkom množstve. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal Peter Šindler, ktorý je poverený zastupovaním generálneho riaditeľa. Doporučenie konzultované s hygienikmi vstupuje do platnosti okamžite, dobu trvania nemožno predpovedať. Opatrenia sa týkajú viac než 400-tisíc ľudí, okrem Brna napríklad Modřic, Kuřimi a ďalších obcí.

Riaditeť Krajskej hygienickej stanice David Křivánek povedal, že ide skôr o preventívne opatrenie. "Nejedná sa o havarijný stav ani kontamináciu fekáliami, ale o úplne nepatrné prekročenie mikrobiálnych ukazovateľov v dôsledku vyššej teploty dodávanej studenej vody, kvôli čomu mierne klesla dezinfekčná účinnosť bežného zabezpečenia v pitnej vode," uviedol. Preto zatiaľ nebudú stáť v uliciach ani cisterny s pitnou vodou.

Výsledky intenzívneho odberu vzoriek budú známe v piatok, ich analýza trvá tri dni. "Musíme nájsť príčinu a odstrániť ju," povedal Šindler. Baktérie sa objavili iba v dvoch vzorcoch z pondelka zo Žebětína a Komína, kam mieri časť povrchovej vody z Vírskej priehrady. Dve tretiny Brna zásobuje prvý brezovský vodovod podzemnou vodou, do jednej tretiny Brna mieri voda zmiešaná z Víru a druhého brezovského vodovodu. K miešaniu dochádza v Čebíne, z Víru je to zhruba päť percent a 95 percent z brezovského vodovodu. Zákonná tolerancia zistených baktérií je nulová.

Brnenské vodárne a kanalizácie štyrikrát zvýšili dávku dezinfekčného činidla v pitnej vode a zahájili intenzívne preplachovanie chrbtových radov, aby sa činidlo rýchlejšie rozšírilo. Prijatá opatrenia môžu spôsobiť krátkodobé zakalenie dodávanej vody.

Brnenské vodárne a kanalizácie sú akciová spoločnosť, ktorú z 51 percent vlastní mesto. Prevažná väčšina zostávajúcich akcií patrí francúzskej vodárenskej spoločnosti Suez Environnement. Ku koncu minulého roka spoločnosť prevádzkovala 1416 kilometrov vodovodní a 1208 kilometrov stokovej siete.

Viac o téme: VodaBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu