Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyslanec OSN pre konflikt v Sýrii: Prímerie sa síce dodržiava, no viazne humanitárna pomoc

Staffan de Mistura
Staffan de Mistura (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Vyslanec OSN pre sýrsky konflikt Staffan de Mistura privítal v utorok večer "významný úbytok násilia" počas prvých 24 hodín prímeria, ktoré medzi bojujúcimi stranami v Sýrii sprostredkovali Spojené štáty a Rusko.

Podľa jeho vyjadrenia zo Ženevy, ktoré priniesla agentúra AP, však OSN zatiaľ nevyslala z Turecka do Sýrie žiadne vozidlá s humanitárnou pomocou, keďže stále čaká na záruky, že vodiči nebudú obmedzovaní alebo ohrozovaní. De Mistura tiež upozornil, že na základe prijatej dohody vládu v Damasku nie je potrebné žiadať o schválenie dodávok pomoci, ale stačí ju len upovedomiť o tom, čo autá vezú.

Čerstvé prímerie v Sýrii poznačilo v prvých hodinách občasné porušovanie, v priebehu utorka "sa však zdalo, že prevládol pokoj", citovala de Misturu agentúra DPA. Vyslanec však poznamenal, že týždňové prímerie by mali prvýkrát formálne zhodnotiť Spojené štáty a Rusko, a to 48 hodín po začiatku jeho platnosti v pondelok o 18.00 h SELČ.

Ruská armáda v utorok obvinila sýrskych povstalcov podporovaných USA, že na rozdiel od vládnych síl prímerie opakovane porušujú. Pokračujú tiež boje v oblastiach, kde operujú milície považované OSN za teroristické, teda predovšetkým Islamský štát a skupiny napojené na al-Káidu.

Exilová organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva v utorok neskoro večer informovala o významnom porušení prímeria v severosýrskej provincii Hamá, za ktorým podľa nej stojí povstalecká skupina Džund al-Aksá. Sýrske štátne médiá okrem iných prípadov porušovania hlásili útok povstalcov na elektrické vedenie v provincii Kunajtra, kde došlo v dôsledku tohto činu k celoplošnému prerušeniu dodávok prúdu.

Viac o téme: Konflikt OSNSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu