Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko vraj nemá čo skrývať: Chcú, aby bola dohoda o prímerí zverejnená

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA/DAMASK - Ruské ministerstvo zahraničných vecí presadzuje, aby bol zverejnený text dohody o prímerí v Sýrii, ktorú dosiahli Spojené štáty a Rusko minulý týždeň po dlhých, 12-hodinových rokovaniach v Ženeve.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal dnes novinárom, že Moskva si želá, aby dohoda, obsahujúca aj ukončenie nepriateľských akcií v celej Sýrii, bola zverejnená, ale proti tomuto kroku sa stavajú Spojené štáty. Lavrov vyhlásil, že Moskva "nemá čo skrývať" a chce, aby dohodu o prímerí v Sýrii oficiálne schválila i Bezpečnostná rada OSN.

Sýrska exilová pozorovateľská skupina SOHR dnes informovala, že prímerie platné od pondelkového západu slnka sa vo všeobecnosti zatiaľ dodržiava. Dvaja bývalí vyslanci OSN pre Sýriu dnes vyjadrili nádej, že prímerie v krajine vydrží. Niekdajší generálny tajomník OSN Kofi Annan povedal aj to, že prímerie sa napriek malým ozbrojeným zrážkam dodržiava.

Annan bol prvým osobitným vyslancom OSN pre Sýriu, vo funkcii zostal šesť mesiacov a v auguste 2012 odstúpil - nepodarilo sa mu totiž zabezpečiť podporu pre mierovú dohodu. Annanov nástupca, alžírsky diplomat Lachdar Brahímí, dnes vyhlásil, že sa modlí, aby nová dohoda fungovala. Brahímí povedal novinárom v Berlíne, že prímerie treba vnímať ako prvý krok a ak sa aj boje obnovia, "Rusi a Američania budú ďalej spolupracovať". Brahímí bol vyslancom OSN pre Sýriu v rokoch 2012-2014, keď ho vystriedal súčasný vyslanec Staffan de Mistura.

Viac o téme: PrímerieRuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu