Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Vrtuľníky sýrskeho režimu zhodili na Aleppo nádoby s chlórom: Ošetrené museli byť aj deti

Bashir Assad Zobraziť galériu (2)
Bashir Assad (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Vrtuľníky sýrskeho vládneho režimu zhodili dnes na husto obývanú časť mesta Aleppo barelové bomby naplnené zrejme jedovatým chlórom, informovali sýrski aktivisti a záchranári. Príslušník jednotky prvej pomoci dobrovoľníckej humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana uviedol, že zasahoval na mieste útoku krátko po tom, ako vrtuľníky zhodili barely obsahujúce údajne nádoby s chlórom.

Bomby podľa jeho slov dopadli na povstalcami kontrolovanú štvrť Sukkarí, pričom pre ťažkosti s dýchaním museli odviezť do nemocnice približne 80 civilistov. Hovorca Sýrskej civilnej ochrany, ktorá je známa aj ako Biele helmy a pôsobí v oblastiach kontrolovaných opozíciou, agentúre DPA potvrdil, že po tom, ako bolo vo vzduchu cítiť chlór, ošetrili viac než 80 ľudí vrátane 50 žien a detí.

Video zverejnené touto organizáciou z miesta útoku na sociálnych sieťach obsahuje zábery s plačúcimi deťmi a kašľajúcimi mužmi. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne v súvislosti s dnešným útokom v Aleppe vyhlásilo: "Zdravotnícke zdroje uviedli, že po útoku vrtuľníkov režimu v tejto oblasti sa začalo dusiť a malo dýchacie problémy 70 ľudí."

Turecko zaznamenalo prvé straty od začatia vojenskej operácie v Sýrii

Dvaja tureckí vojaci dnes zahynuli a päť ďalších sa zranilo pri bojoch s príslušníkmi extrémistickej skupiny Daeš v severnej Sýrii. S odvolaním sa na vládne zdroje z Ankary o tom informovala agentúra DPA. Obete i zranených si vyžiadali dva raketové útoky na turecké tanky, uviedla turecká agentúra DHA s odvolaním sa na vyhlásenie ozbrojených síl. Dejiskom útoku bolo okolie severosýrskej dediny ar-Rái.

Turecké médiá priniesli aj informáciu, že o život prišli v bojoch s Daeš i dvaja členovia Slobodnej sýrskej armády a ďalší dvaja sa zranili. Spravodajská stanica BBC v tejto súvislosti napísala, že ide zrejme o prvé straty na tureckej strane od otvorenia vojenskej operácie tureckej armády v Sýrii pred dvoma týždňami.

Turecké jednotky a s nimi spriaznení sýrski povstalci v nedeľu oznámili, že vyhnali extrémistov Daeš z posledného pásu územia, ktorý kontrolovali pri hraniciach Turecka. Podľa agentúry Anadolu sa povstalcom zo Slobodnej sýrskej armády za podpory tureckých tankov a lietadiel podarilo "vyčistiť" od bojovníkov Daeš územie medzi severosýrskymi pohraničnými mestami Azáz a Džarábulus.  

Turecké tanky od 24. augusta podnikli už dva vpády do pohraničného regiónu v sýrskej provincii Aleppo. V spolupráci s miestnymi povstalcami - prevažne Arabmi a Turkménmi bojujúcimi pod zástavou Slobodnej sýrskej armády - sa Ankare podarilo vytlačiť z pohraničia bojovníkov Daeš a súčasne zastaviť ďalší postup sýrskych Kurdov podporovaných Spojenými štátmi.

Viac o téme: ChlórSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu