Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

CNN tvrdí, že teroristický útok v Paríži veľmi nevyšiel: Čakajú nás oveľa horšie masakre!

(Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

WASHINGTON - Minuloročné novembrové krviprelievanie vo Francúzku, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, malo byť oveľa masívnejšie a vraj išlo iba o začiatok. V pláne mala teroristická skupina viaceré útoky naraz, z nezistených dôvodov od nich upustila. Získané dokumenty potvrdzujú, že to najhoršie na nás iba čaká.

Pred plánovaným pokračovaním v neľudskom konaní Islamského štátu varuje CNN, pričom sa odvoláva na tisícky strán dokumentov a fotografií európskych vyšetrovateľov. Zo získaných materiálov bolo zistené, že atentátnici boli odhodlaní pokračovať v masakri aj na iných miestach a v ďalších európskych krajinách. Išlo o miesta, ako sú nákupné centrá či supermarkety a útoky boli plánované aj na Holandsko. Tento cieľ sa ale z neznámych dôvodov zmenil.
 
"Bezpečnostné zložky na území Európy odhaľujú čím ďalej viac operatívcov Islamského štátu," prezradil analytik z vojenskej akadémie West Point, Paul Cruickshank. Tím CNN strávil mesiace nad študovaním 90 tisíc strán dokumentov, ktorých väčšina bola vo francúzskom jazyku. Bolo v nich zahrnuté nespočetné množstvo výsluchov, vyšetrovaní nálezov a dát vytiahnutých z mobilných telefónov. 
 
Najviac sa radikáli podľa všetkých dostupných informácií snažia preniknúť do Veľkej Británie. K tomu využívajú elektronickú komunikáciu. Tá disponuje veľkým potenciálom od základu zmeniť metodiku plánovania teroristických útokov. "Elektronická komunikácia umožní celým bunkám vzájomnú koordináciu v reálnom čase bez toho, aby sa vyzradili," vysvetlil pre CNN Cruickshank. 
 
Teroristi pri elektronickej komunikácii používajú vo svete najznámejšie aplikácie, ako je Viber, Telegram či WhatsApp. Prostredníctvom dnešných moderných možností komunikácie je omnoho ľahšie pre prívržencov ISIS dostávať nové inštrukcie krok po kroku. Do poslednej chvíle ani konkrétne osoby netušia, čo sa stane ich cieľom. Nepoznajú ani svojich komplicov, s ktorými plánovaný ohavný čin majú vykonať. 
 
Tento spôsob postupného informovania sa osvedčil aj pri zadržaní Afganca Adela Haddadiho a Pakistanca Muhammada Usmána. Tých polícia zadržala v súvislosti s novembrovými útokmi na parížskom štadióne. Pre nedostatok informácií nemohli vyšetrovateľom nič prezradiť. Nepoznali svojich komplicov ani ďalšie ciele. Pri spolupráci s vyšetrovateľmi prezradili iba jedinú informáciu, ktorú poznali a to, kde mali "vykonať dobro v mene boha."
 

Ďalšie využitie elektronickej komunikácie

 
Prostredníctvom nej si teroristi dokážu vymieňať aj ďalšie skúsenosti. Či už ide o to, ako čo najlepšie prejsť hranice, kde používať vlastné meno, kde radšej využiť falošnú identitu. Jedným z nápadov ako prepašovať teroristov cez hranice nelegálnym spôsobom, bolo schovať sa pri prejazde hraníc na toaletách. 
 
CNN informovala, že na základe získaných výsluchov sa na starom kontinente nachádza veľa „spiacich“ teroristov. Tí čakajú na povel, ktorý znie "vraždiť". "Islamský štát prehlbuje plánovanie útokov naprieč krajinami a je v tom stále dômyselnejší. Pre teroristov vybudoval rozsiahlu sieť logistickej podpory, ktorá im umožňuje zosnovať tieto útoky," varoval Cruickshank.
Viac o téme: TerorizmusDokumentyPlányParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu