Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľskí ministri pricestovali do Británie na rozhovory: Za všetko môžu brutálne útoky

Boris Jonhson a Witold Waszczykowski
Boris Jonhson a Witold Waszczykowski (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľskí ministri zahraničných vecí a vnútra pricestovali do Británie na rozhovory o bezpečí státisícov Poliakov žijúcich v ostrovnej krajine. Pre návštevu sa predstavitelia rozhodli po dvoch útokoch, ktoré vyústili do smrti jedného Poliaka a zranení ďalších troch. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski vyjadril presvedčenie, že Poliakom je v Británii poskytovaná menšia ochrana než iným štátnym príslušníkom. Waszczykowski odletel do Londýna na rozhovory s tamojšími predstaviteľmi spolu s ministrom vnútra Mariuszom Blaszczakom. Obaja plánujú navštíviť aj anglické mesto Harlow v grófstve Essex, približne 50 kilometrov severne od Londýna, kde predminulý týždeň tínedžeri zbili na smrť 40-ročného Poliaka a ďalšiemu spôsobili zranenia. 

Ďalších dvoch Poliakov zbili v Harlowe minulú nedeľu, len niekoľko hodín po pochode na pamiatku zabitého Arkadiusza Jóžwika, napísal portál britskej stanice BBC. Polícia v grófstve Essex oznámila, že vraždu a následný útok v Harlowe vyšetrujú ako možné zločiny z nenávisti, ale preverujú takisto ďalšie prípadné motívy. Pre podozrenie z vraždy zatkli úrady po prvom útoku šesť tínedžerov. Jóžwik žil v Harlowe od roku 2012 a pracoval v podniku na spracovanie mäsa. 

Minister Waszczykowski povedal: "Po útokoch chceme zistiť, či si britské služby robia svoju prácu a či sú Poliaci správne chránení." Od júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ došlo v tejto krajine k nárastu nepriateľských prejavov a činov voči Poliakom. 

Poľské veľvyslanectvo v Londýne informovalo, že jeho konzuli zasahovali v 15 nedávnych prípadoch xenofóbie vrátane "podpaľačstva, fyzického útoku, nenávistného nápisu a zastrašovania". Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa stretol s Waszczykowským minulú sobotu vo Varšave a ubezpečil ho, že v Británii nie je miesto pre xenofóbiu. 

Viac o téme: PoľskoVeľká BritániaWitold Waszczykowski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu